Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се спре побеляването на косата?

05 юни 2024, 09:33 часа

Побеляването на косата е естествен процес на стареене, който неизбежно настъпва при всеки човек. Но желанието да възвърнат предишната красота и цвят на косата често принуждава хората да се обръщат към различни методи за спиране или дори обръщане на процеса на побеляване. Какви са тези методи и възможно ли е наистина да се „върне” естественият часовник? Отговор на тези въпроси дава здравният портал The Health Site.

Възможно ли е наистина да спрем побеляването на косата?

Според научните обяснения сивата коса се появява, когато меланоцитите, клетките, отговорни за производството на пигмент, спрат да бъдат активни. Изследванията в тази област показват, че процесът може да се забави, но не може да бъде напълно спрян без намесата на генетичния фактор, съобщава изданието. Към днешна дата няма научно доказани начини за възстановяване на изгубения пигмент на косата. Някои методи обаче могат да помогнат за частично подобряване на ситуацията.

Храните, които забавят побеляването на косата

Диета и добавки

Храненето на балансирана диета, богата на антиоксиданти, може да ви помогне да запазите косата си здрава и да забавите процеса на побеляване. Витамините от група В, както и добавките с цинк и мед, често се препоръчват като начин за поддържане на естествения цвят на косата.

В тялото цинкът е отговорен за регулирането на деленето на клетките на космения фоликул, както и за функционирането на мастните жлези. Осигурява регенерация на кожата, стимулира производството на кератин и колаген - това са основните протеини, намиращи се в ствола на косъма. Освен това има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Заедно с други важни елементи, които включват желязо, калций, селен, мед и други вещества, влияе върху плътността на косъма, скоростта на растеж на косата, както и нейната еластичност.

Ако в организма има дефицит на цинк, това значително ще повлияе не само на състоянието на косата, но и на функционирането на всички вътрешни органи. Човек може да страда от активна загуба на коса, бавен растеж, влошаване на качеството на косата (сухота и чупливост са често срещани). По кожата на главата могат да се появят обриви и язви. Освен това при дефицит на цинк е възможно ранно побеляване на косата.

Грижа за косата

Използването на шампоани и балсами, предназначени за сива коса, може да помогне за маскирането на сивите косми, като ги направи по-малко забележими, но не променя цвета на косата на клетъчно ниво.

Стрес и начин на живот

Стресът и определен начин на живот могат да ускорят процеса на побеляване. Въпреки че намаляването на стреса и поддържането на активен начин на живот са полезни за цялостното благосъстояние, понастоящем няма преки доказателства, че тези фактори могат да спрат или обърнат посивяването.

Медицински и козметични процедури

Боите за коса и трайното боядисване остават основните методи за прикриване на сивата коса. Разработките в областта на козметологията също предлагат различни серуми и лосиони, които обещават да възстановят цвета на косата, но повечето от тях имат временен ефект.

Връщането към естествения цвят на косата остава мечта, която съвременната наука все още не може да осъществи. Подходът към проблема със сивата коса се основава на правилната козметична грижа, здравословен начин на живот и приемане на естествените процеси на стареене, а не на преследване на непостижими цели, допълва още изданието. 

Витамини и храни, които забавят побеляването на косата

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес