Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се яде диня и пъпеш при диабет?

17 юли 2024, 15:25 часа

Доктор Вера Сережина обясни при какви здравословни проблеми са противопоказни пъпешите и дините.

Пъпеш и диня - може ли да се ядат при диабет? 

Доктор Сережина напомня, че тези плодове имат висока концентрация на захар в пулпата си - яденето им стимулира отделянето на големи количества инсулин. Поради тази причина те могат да бъдат противопоказани при затлъстяване и диабет.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

"Хората с диабет непременно трябва да се консултират с лекар дали могат да включат коментираните плодове в диетата си", подчерта експертът.

Освен това дините и пъпешите не се препоръчват за хора със стомашно-чревни проблеми, като остър панкреатит, тежки заболявания на панкреаса, метеоризъм и диария“, споделя лекарят.

Д-р Сережина добавя, че дините и пъпешите имат диуретичен ефект, поради което консумацията им може да е нежелателна, ако имате проблеми с пикочната система - например при налични камъни, бъбречни заболявания, енуреза, незадържане на урина.

"Би било добре да обсъдите с Вашия лекар възможността да се насладите на дини, ако имате аденом на простатата, както и ако имате нарушения на сърдечния ритъм (аритмии)", казва още специалистът.

Ползи от динята и пъпеша

„Пъпешът, в сравнение с динята, има по-нисък гликемичен индекс и повече фибри. Следователно по тези точки пулпата от бял мед ще бъде по-полезна“, отбеляза специалистът.

Пъпешът печели и по отношение на съдържанието на калий, както и количеството на витамините С и А. Освен това съдържа серотонин, който помага за повдигане на настроението.

Но тялото се нуждае от повече време, за да смели жълтия плод. „Докато динята може да се яде с други храни едновременно, това е нежелателно да се прави с пъпеша“, отбелязва лекарят. Най-добре е да се яде отделно от другите хранения, или 20 минути след хранене, или два часа преди основното хранене", казва специалистът.

Идеалната дневна доза за възрастен и диня и пъпеш е 200 гр на ден.

„Нежелателно е да ядете и двете плодови култури през нощта. Едната има диуретичен ефект, а другият може да подейства като слабително“, добавя експертът.

Ако човек има здрав стомах и черва, тогава лошо храносмилане след консумацията на тези плодове е малко вероятно. Основното е да не прекалявате с тях. Голямото количество фруктоза в състава им често причинява ферментация и усещане за тежест в стомаха.

По колко диня може да се яде на ден?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес