Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат стафиди и фурми при диабет?

09 януари 2024, 19:21 часа
Реклама

Сушените плодове като стафиди и фурми съдържат куп полезни вещества, но те трябва да се консумират с голямо внимание, ако имате диабет. Това споделя руският диетолог д-р Ирина Писарева. Експертът споделя за възможната опасност от фурмите и стафидите й за хората със стомашно-чревни заболявания.

Стафиди и фурми при диабет

„Хората с диабет и стомашно-чревни заболявания трябва да избягват да ядат сушени плодове. Най-добре е да премахнат от диетата си фурмите и стафидите – те имат доста висок гликемичен индекс“, уточнява специалистът. 

Експертът обяснява, че гликемичният индекс (GI) отразява степента на въглехидратно натоварване на тялото след консумация на даден продукт. Високият GI е показател за значителна концентрация на въглехидрати, под влиянието на които възникват резки колебания в нивата на кръвната захар и значителното му повишаване. С други думи, след консумацията на сушени плодове нивата на кръвната захар започват бързо да се повишават – особено ако плодовете се консумират на празен стомах.

Напитката с фурми, която гони стреса и забързва метаболизма

Друга опасност, свързана с консумацията на сушени плодове е, че при тяхното производство и съхранение често се допускат нарушения, в резултат на което продуктите се превръщат в убежище за вредни микроорганизми. Попадането им в тялото е изпълнено с чревно разстройство, алергии или дори отравяне. Ако имате проблеми със стомаха и червата, рискът от тези нарушения става особено значителен.

Сушените плодове и ядки може да съдържат афлатоксин. При условия на неправилна обработка или съхранение такива продукти могат да бъдат засегнати от специална плесенна гъбичка (aspergillus), която произвежда афлатоксин. Веднъж попаднал в тялото, този токсин може да се натрупа в чернодробната тъкан, което води до нарушаване на нейното функциониране и също така отслабва имунната система.

“Добре изглеждащите сушени плодове са най-опасни. Много сушени плодове се произвеждат с помощта на химикали, които подобряват външния им вид и увеличават срока на годност. Често на тази обработка се подлагат плодове, които имат много атрактивен, „подобен на картина“ вид с лъскава повърхност”, казва експертът.

“Влагата се отстранява от плодовете, оставяйки цялата захар. Следователно сушените плодове могат да причинят повишени нива на кръвната захар при хора с диабет, както и проблеми със зъбите. Хората с наднормено тегло и тези, които следят диетата си, също не се препоръчват да ядат много сушени плодове. Друга опасност са алергиите. Може да възникне както от самия продукт, така и от сулфитите, с които се обработват сушените плодове”, споделя специалистът.

Още: По колко фурми на ден помагат за сваляне на кръвната захар?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес