Може ли да се ядат семките на динята?

819
Може ли да се ядат семките на динята?
Снимка: iStock

За много хора лятото се свързва с дините - и наистина, тези сладки и сочни плодове са идеални за утоляване на жаждата, когато жегата навън е непоносима. Дините имат значителен недостатък: техните семена. Може ли да се ядат или е необходимо предварително да се премахнат от динените резени преди консумацията им.

Може ли да се ядат семената на динята?

Семената на динята съдържат големи количества цинк и желязо. Освен това черните и белите семена съдържат полезни фибри и протеини. Благодарение на състава си динените семки имат благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар, а също така спомагат за подобряване състоянието на кожата, съобщава изданието The Health Site.

Защо поливането е ключът към правилното отглеждане на дини?

В Судан, Египет и Нигерия използват динени семки за приготвяне на брашно или масло от тях, а също и за директна консумация - точно като слънчогледовите семки.

Полезни свойства на динята

Консумацията на дини съдейства за поддържане на хидратацията, а също и за възстановяване на тялото след интензивни тренировки. Аминокиселината L-цитрулин предотвратява болката и паренето в мускулите. Други полезни свойства на динята включват:

  • Поддържане на водния баланс  - благодарение на 92% вода в пулпата, дините насищат тялото с течност, което е особено важно в горещите летни дни. Високото ниво на хидратация предпазва тялото от прегряване, предотвратява сухота в устата, подобрява състоянието на кожата и защитава сърдечно-съдовата система.
  • Нормализиране на телесното тегло - динята е изключително засищаща и може да замести пълноценното хранене. Високото съдържание на вода и ниското съдържание на калории правят динята отличен помощник за отслабване.
  • Помага за контролиране на нивата на кръвната захар - плодът помага на бъбреците да превърнат аминокиселината L-цитрулин в аминокиселината L-аргинин. L-аргининът участва в регулирането на метаболизма на глюкозата и инсулина в организма.
  • Профилактика на сърдечно-съдови заболявания . Ликопенът в динята намалява нивата на холестерола и предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания.
  • Облекчаване на симптомите на астма . Пациентите с астма с ниски нива на витамин С са склонни да страдат от повече астматични симптоми. 800 грама диня съдържат дневната нужда от естествен витамин С, който облекчава ефектите от астма.
  • Борете се с възпалението  - друго полезно свойство на аминокиселината L-цитрулин и витамин С е предпазването от възпаления на вътрешни органи, мускули, хрущяли и кости, както и ускорява заздравяването на рани и белези.
  • Нормализиране на нервната система . Дефицитът на калий възпрепятства преминаването на нервните импулси, причинявайки крампи, изтръпване на крайниците и изтръпване на повърхността на кожата. 500 грама пулпа допълват половината от дневната нужда от калий, което има благоприятен ефект върху нервната система.
  • Предотвратяване на топлинен удар . Топлинният удар е опасност, пред която са изправени много хора в горещите дни. Динята съдържа електролити, които предотвратяват топлинен удар. Няколко резена горски плодове или чаша сок от диня ще помогнат за регулиране на телесната температура по време на тренировка. 

Яденето на достатъчно количество дини означава да осигурите на тялото си течност и необходимите хранителни вещества.

Лекар: НЕ яжте динята така

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Яжте ги, ако искате да отслабнете - това са най-добрите плодове за отслабване

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com