Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли хората с диабет да ядат сладки картофи

26 септември 2024, 07:00 часа

Нишестените зеленчуци изглеждат като не за хора, които искат кръвната им захар да е перфектна. Но сладките картофи са богата на въглехидрати храна, от която хората с диабет не трябва да се страхуват.

Не пропускайте сладките картофи! Пропускате страхотна възможност да дадете на тялото си тласък от полезни за здравето хранителни вещества. Ако внимавате как ги ядете, тези цветни грудки (знаете ли, че се предлагат и в жълто и лилаво?) могат да бъдат лесна за приготвяне гарнитура или нискокалорична съставка с високо съдържание на фибри в рецепти.

Вижте още: Всички правят тази грешка: Как правилно да измерите кръвната си захар

Здравословни ли са сладките картофи за хора с диабет?

Ако сте умни как ги ядете, сладките картофи могат да бъдат добро допълнение към храненето. Това е вярно, дори ако сте били диагностицирани с диабет.

Много хора с диабет правят грешката да смятат, че всички храни, съдържащи нишесте, са забранени. Въпреки това, дори Американската диабетна асоциация (ADA) насърчава хората да включват поне малко въглехидрати (заедно с протеини и мазнини) в диетата си за по-добър контрол на кръвната захар.

Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото, така че включването на добър източник на това хранително вещество има смисъл! За повишаване на енергията с най-нисък скок на кръвната захар изберете сложни въглехидрати или въглехидрати, които не са преработени и имат непокътнати фибри, витамини и минерали.

Сладките картофи са идеалният пример за въглехидрати с високо съдържание на хранителни вещества и с ниско съдържание на захар, натрий и наситени мазнини. Точно това препоръчват експертите по диабет да запълвате една четвърт от чинията си по време на хранене.

Хранителни факти на сладките картофи

Като се има предвид неговата ярко оранжева вътрешност, няма да ви изненада да знаете, че сладките картофи са пълни с бета-каротин, същото хранително вещество, предпазващо зрението, което се намира в морковите. Сладките картофи също имат нещо общо с бананите: много калий. Това е добра новина за хората с диабет, тъй като ниските нива на този минерал са свързани с дисфункция на кръвната захар.

Това не са единствените две хранителни предимства. Според USDA Nutrient Database един сладък картоф съдържа следните хранителни вещества:

Калории: 112

Мазнини: 0 грама

Протеин: 2 грама

Общо въглехидрати: 26 грама

Фибри: 4 грама

Захар: 5 грама

Натрий: 72 милиграма

Калий: 438 милиграма

Фолат: 14 µg

Фосфор: 61 милиграма

Магнезий: 33 милиграма

Бета-каротин: 11100 µg

Витамин А: 18500 IU

4 начина да ядете сладки картофи, ако имате диабет

Бъдете скромни, когато пазарувате

Като повечето кореноплодни зеленчуци, сладките картофи могат да варират по размер. Изборът на средни до малки картофи (за разлика от тези, които трудно можете да поберете в една ръка) предлага две предимства.

Първо, по-малкият размер ще съответства повече на количеството, което ADA препоръчва да включите като част от храната за по-добър контрол на кръвната захар. Второ, докато картофите растат по размер, те също остаряват. Това означава, че съдържанието на нишесте е по-високо от това, което се намира в техните по-млади, по-малки събратя.

Ако трябва да срещнете количество чаша по чаша за рецепта, изборът на няколко малки картофа може да помогне на вашето крайно ястие да има по-малко въздействие върху кръвната захар!

Вижте още: Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

Изберете варене вместо печене

Когато изследователите сравняват различни методи за готвене на сладки картофи, те откриват, че печенето на този зеленчук повишава гликемичния индекс (въздействието, което храната ще има върху кръвната захар) повече от варенето. Грам за грам, печените сладки картофи имат почти 25% повече въглехидрати от варените версии.

Друг вариант, който е по-добър от печенето: микровълнова. Разбийте всеки сладък картоф няколко пъти с вилица, след което го поставете за 5 до 10 минути в микровълновата, в зависимост от размера на вашия картоф.

Корите на картофите съдържат голяма част от хранителните им вещества. За да бъдем по-конкретни, учените по храните установиха, че 64% от съдържанието на фибри в картофите, балансиращи кръвната захар, могат да бъдат намерени там! Добрата новина: по-малко подготвителна работа за вас. Изтъркайте корите, но пропуснете да ги белите.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес