Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миниинсулт- това са симптомите, че сте го прекарали без да разберете

12 април 2024, 06:45 часа
Реклама

Един на всеки петима души, които изпитват предполагаеми симптоми на миниинсулт, ще преживее пълен инсулт в рамките на 90 дни.

Ето знаците, за които трябва да внимавате.

Симптомите, които издават прекаран инсулт

Много хора преживяват т. нар. миниинсулт, преди да преживеят по-силен инсулт, а дори не го осъзнават, т.е. не могат да разпознаят предупредителните знаци.

"Официално състоянието се нарича преходна исхемична атака или накратко TIA. Цифрите сочат, че един на всеки петима души, които изпитват предполагаеми симптоми на малък инсулт, ще преживее пълен инсулт в рамките на 90 дни. Симптомите на TIA са подобни на признаците на инсулт, които обикновено продължават няколко минути поради прекъсване на кръвоснабдяването на част от мозъка“, казва д-р Лари Голдщайн, съдиректор на Института по невронауки в Кентъки.

Учени: Хората с тази кръвна група са с най-висок риск от ранен инсулт

Предупредителните симптомите на миниинсулт включват проблеми с баланса, загуба на зрение, отпускане и изтръпване на лицето, слабост на ръцете, проблеми с говора.

Един от най-честите признаци на миниинсулт е затруднения в равновесието и слабост.

"Обикновено това може да се случи с едната страна на тялото ви", казва проф. Д-р Хардик Амин от болница Йейл Ню Хейвън, който е специалист по инсулти и преподава неврология.

Някои може също да изпитат загуба на зрение на едното или двете очи или двойно виждане, каза д-р Лари Голдщайн.

"Това не означава непременно, че няма да видите нищо. Двойното виждане, известно като диплопия, е състояние, при което можете да видите две изображения на обект, докато го гледате", казва д-р Голдщайн. 

Друг симптом на миниинсулт е увисване на лицето или загуба на мускулен контрол от едната страна на лицето. Може да почувствате изтръпване, може да имате затруднения с усмивката или да движите части от устата си.

Въпреки че инсултът обикновено има други симптоми, много е важно незабавно да се прегледате, дори ако това е единственият проблем, който имате, споделя още експертът. 

Слабостта на ръката е друг възможен предупредителен знак за малък инсулт, казва д-р Голдщайн.

"Тогава вдигането на предмет може да се окаже трудна задача, особено ако не сте имали проблеми с него преди. Този симптом също обикновено се появява от едната страна на тялото", казва специалистът. 

Когато става въпрос за мини-инсулт, може да имате затруднения при говорене или намиране на точните думи. Думите може да са неясни или объркани, което близките ви хора вероятно ще забележат.

"Миниинсултът е спешен здравен проблем и всеки, който го преживее, трябва незабавно да получи медицинска помощ. Добрата новина е, че рискът от инсулт може драстично да бъде намален с целенасочено лечение", обяснява д-р Голдщайн. 

Лечението на състояния като плаки в артериите, сърдечни аритмии, хипертония, диабет и други проблеми може драстично да намали риска от бъдещ инсулт, който може да доведе до тежка инвалидност или дори смърт, посочват лекарите.

Тест за инсулт: 3 неща ще ви помогнат бързо да разпознаете инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес