Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари: Пъпешът намалява риска от тези заболявания

17 юли 2024, 14:54 часа

Пъпешът е отличен източник на витамин С и витамин А.

Руските лекари, кардиологът Герман Ганделман и офталмологът Михаил Коновалов, говориха за неочакваните полезни свойства на пъпеша. Според лекарите консумацията на този плод подобрява защитата срещу инсулт и рак на стомаха.

Полезни свойства на пъпеша

Доктор Ганделман обяснява: "Пъпешът осигурява на тялото голямо количество витамин С. Получаването на достатъчно от него помага за предотвратяване на мозъчен инсулт".

Пъпеш: За кои хора е изключително полезен?

„Само 100 грама пъпеш съдържат 60 процента от дневната нужда от витамин С, който е необходим за еластичността на кръвоносните съдове. Дефицитът на витамин С може да провокира инсулт“, предупреждава д-р Ганделман.

Доктор Михаил Коновалов добавя, че такава порция пъпеш съдържа и почти 60 процента от дневната дозя на витамин А, естествено противораково вещество. Консумацията на наситени с него храни има антиканцерогенен ефект.

"Проучванията показват, че хората, които ядат храни, богати на витамин А, са по-малко склонни да развият рак на стомаха", споделят лекарите.

За какво друго е полезен пъпешът?

Яденето му има благоприятен ефект върху работата на черния дроб и жлъчния мехур и служи като превантивна мярка за образуването на камъни в него.

Плодът на пъпеша е много сочен (съдържа до 92% вода), съдържа 4,5-20% захари (захароза, глюкоза, фруктоза и други захари), органични (ябълчена, лимонена) киселини, витамини C, B1, B2, PP, RI Е, каротин, пантатинова и фолиева киселини, пектин, има ароматни и други вещества. Ядливата мека част на пъпеша съдържа големи количества железни соли, калий и други елементи. Семената са богати и на биологично активни вещества (повече от 25% мазнини, захари, протеини и други съединения).

Фактът, че количеството вода в пъпеша има способността напълно да задоволи необходимия за човешкия организъм воден баланс. Отвара от семена от пъпеш, меката част на плода и сока от плода се препоръчват за употреба при заболявания на бъбреците и пикочните пътища като диуретик, черния дроб, жлъчните пътища като жлъчегонно средство. Ползите от пъпеша при тези заболявания са големи.

Пъпешът съдържа много лесно смилаеми захари. Поради това не трябва да се използва от пациенти, които са склонни към наднормено тегло (затлъстяване) и страдащи от захарен диабет (захарен диабет). В противен случай състоянието на пациента се влошава. Хората с хранителни алергии също трябва да избягват да ядат пъпеш.

Освен това пъпешът е известен като естествен антидепресант, помагащ за по-добро справяне с ежедневния стрес, раздразнение и безсъние - съдържащите се в него витамини и микроелементи имат положителен ефект върху нервната система, а след консумация на пъпеш съдържанието на “ хормон на щастието” серотонинът се увеличава в тялото.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес