Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Влияе ли се кръвното налягане от студеното време

17 октомври 2024, 09:20 часа

Кръвното налягане обикновено е по-високо през зимата и по-ниско през лятото. Това е така, защото ниските температури причиняват временно стесняване на кръвоносните съдове. Необходимо е повече налягане, за да се придвижи кръвта през стеснените вени и артерии. Това води до повишаване на кръвното налягане.

Още: Как киселите храни влияят на кръвното налягане

Кръвното налягане също може да бъде повлияно от внезапна промяна на метеорологичните условия, като студен атмосферен фронт или буря. Тялото, включително кръвоносните съдове, може да реагира на внезапни промени във влажността, атмосферното налягане, облачността или вятъра по същия начин, по който реагира на студ. Тези свързани с времето промени в кръвното налягане са по-чести при хора на възраст 65 и повече години.

Ако имате високо кръвно налягане, отбелязвайте измерванията на кръвното си налягане при смяната на сезоните. Сезонните причини за високо кръвно налягане включват наддаване на тегло, солени храни, които често се консумират по време на празниците и намалена физическа активност поради по-ниските температури.

Още: Лекар разкрива колко чесън можем да ядем на ден

Ако имате въпроси за това как времето може да повлияе на кръвното ви налягане, попитайте вашия лекар. Ако имате промени в показанията на кръвното си налягане, уведомете Вашия лекар. Може да се нуждаете от нова доза лекарство за кръвно налягане или друго лекарство. Не променяйте лекарствата си, без да говорите с вашия лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес