Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Витамини, които трябва да пием през зимата - укрепват имунитета и пазят от вируси

26 октомври 2024, 20:30 часа

През зимните месеци, когато имунната система често е по-изпитвана от студеното време и сезонните настинки, е особено важно да се поддържат добри нива на витамини и минерали, за да се поддържа здравето.

Вижте още: Лекар: Картофи - как влияят на пикочната киселина

Ако през зимните месеци сте в лошо настроение, уморени, раздразнителни и трудно ставате сутрин, може да имате т. нар. сезонно афективно разстройство. Но не се притеснявайте, защото физическата активност, както и някои витамини могат да ви помогнат с това.

Като част от начините за потискане на тези симптоми се препоръчват и специфични витамини

1. При слабост и умора – магнезий

Магнезият помага за производството на първична енергия в нашите клетки и е от решаващо значение за енергийния метаболизъм. Освен това недостатъчното количество магнезий може да влоши чувството на умора.

2. За повишаване на енергията – витамин В12

Приемането му може да ви помогне да увеличите енергийните си нива, оставяйки ви да се чувствате съживени. Той също така поддържа нашата нервна и храносмилателна система, като същевременно поддържа нашите кръвни клетки здрави.

Ако имате дефицит на B12, може да изпитате симптоми като умора, чувство на слабост, задух и главоболие. Витамин B12 може да се намери естествено и в месо, риба, яйца и млечни продукти.

3. За укрепване на имунитета – витамин c

Разбира се, със студените месеци идват и сезонните заболявания като настинка и грип. Витамин С е от съществено значение през тези месеци за поддържане на имунната система, както и за предотвратяване и намаляване на възпалението.

4. За подобряване на настроението - омега 3

Може да има положителен ефект върху настроението и обикновено се намира в морските дарове, ядките и семената, които са храни, които консумираме по-малко през по-студените месеци поради сезонните промени и наличието на риба.

Въпреки това е важно да се отбележи, че телата ни не могат естествено да произвеждат омега 3 по начина, по който могат за други витамини, така че приемането на добавки, особено през това време на годината, е от ключово значение.

5. Подобрете здравето си – с витамин D

Витамин D е „слънчевият витамин“ и ние получаваме много повече от него естествено от слънчевата светлина през топлите месеци. Разбира се, през есента и зимата виждаме много по-малко слънчева светлина и в резултат на това сме изложени на риск от дефицит на витамин D.

Не само, че е жизненоважен за нашето здраве, витамин D е необходим и за поддържане на нормалната функция на имунната система и нивата на калций в кръвта. Това е важно за поддържането на здрави кости, зъби и мускули.

Преди да започнете да приемате витаминни добавки, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да определите индивидуалните си нужди.

Вижте още: Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

Диета, богата на разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и източници на протеини, също е от ключово значение за поддържане на цялостното здраве през зимните месеци.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес