Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този зеленчук сваля кръвното за 3 часа

11 август 2023, 12:03 часа

Високо кръвно налягане - ако не се лекува, то може да провокира инфаркти и инсулти, така че е важно да го държите под контрол. За щастие, диетата предлага ефективно средство за намаляване на високите стойности на този показател. В нея задължително трябва да се включи един зеленчук - това е спанакът.

Спанак - зеленчукът, който сваля кръвното

"Намаляването на приема на храна може действително да работи. Но спанакът е особено полезен. Високото съдържание на нитрати в него може да помогне при артериална скованост, както и при високи стойности на налягането. Високите нива на нитрати в спанака всъщност понижават както систоличното, така и диастоличното налягане. Проучване показа че това намаление се наблюдава 180 минути след седемдневен прием на суплемент със спанак“, казва руският лекар д-р Ирина Андреева.

Експертът допълва, че това затвърждава обещаващия потенциал на хранителните нитрати за подобряване на съдовото здраве, както се вижда от експеримента. Учените подкрепят потенциалното използване на пълнозърнести храни, неконцентрирания диетичен нитрат, намиращ се в естествени, широко консумирани зеленчуци като спанак, като ефективно лечение за сърдечно-съдово здраве.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, когато ядете краставици

Освен това е важно да се консумират повече от тези листни зеленчуци поради високото им съдържание на калий. Спанакът е „особено богат на калий“ и този минерал е известен със своите свойства за понижаване на налягането.

Лекарят допълва, че много скорошни проучвания показват, че спанакът е противораков агент. Той съдържа глицеролипиди - вещества, които предотвратяват развитието на нови съдове в неоплазмите, които подхранват раковия тумор, предотвратявайки по-нататъшния му растеж.

Спанакът също така съдържа вещества, които неутрализират отрицателните ефекти на канцерогените, съдържащи се в сготвеното месо, и намалява наполовина риска от развитие на рак, причинен от консумацията на месо.

Друго страхотно свойство на спанака е ниското съдържание на калории: само 20 kcal на 100 gr. Ето защо можете спокойно да приготвяте салати от него. Поради високото си съдържание на фибри, той прочиства червата, а това насърчава детоксикацията и загубата на тегло.

Спанакът има и успокояващи свойства. Благодарение на съдържащата се в него аминокиселина триптофан се бори с реактивната хипогликемия. Това състояние е свързано със спад на кръвната захар до много ниско ниво. Спанакът се препоръчва да се включи в диетата при диабет, анемия, хипертония, заболявания на нервната система, гастрит, остеопороза, запек и метеоризъм, физически и психически стрес.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното ви, когато ядете домати

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес