Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този плод съдържа рядък витамин, полезен е за червата и черния дроб

13 септември 2024, 11:50 часа

Този плод е не само ценен хранителен продукт, но и има лечебни свойства за черния дроб, червата и други органи, признати от официалната медицина. Руският микрохирург Руслан Масгутов коментира какви са ползите от боровинките за организма.

Полезни свойства на боровинките

Според Руслан Масгутов червените боровинки съдържат голямо количество витамини, сред които и рядък витамин - РР.

"Този плод е отличен източник на витамин С. Червените боровинки съдържат и редкия витамин РР, който влияе върху метаболизма на въглехидратите, липидите, протеините, намалява кръвната захар, подобрява функционалното състояние на централната нервна система, черния дроб и стомаха и е участва в репаративните процеси на кожата", казва експертът.

Кои са първите симптоми на болен черен дроб

Д-р Руслан Масгутов също отбелязва, че боровинките предпазват тялото от различни микроби и го правят по-здраво.

"Плодът пречи на E. coli (основният причинител на цистита) да се прикрепи към лигавицата на пикочните пътища. Червените боровинки имат директен бактерициден и бактериостатичен ефект благодарение на органичните киселини и съдържат урсолова киселина, симулатор на действието на надбъбречните хормони. Плодът съдържа флавоноиди, които имат противовъзпалителен и диуретичен ефект. В допълнение, боровинките намаляват броя на страничните ефекти на антибиотиците и предотвратяват образуването на камъни в бъбреците, особено оксалатни и фосфатни камъни. Червените боровинки съдържат повече от 50 микроелемента, които помагат за предотвратяване на множество сериозни заболявания", казва специалистът. 

"Американски учени проведоха проучване и установиха, че редовната консумация на боровинки намалява риска от развитие на когнитивни увреждания. Проучването е проведено от учени от университета в Синсинати. Проведен е експеримент, в който са участвали 33 пациенти с наднормено тегло с преддиабет и леки проблеми с паметта. Възрастта на участниците варира от 50 до 65 години. Участниците в експеримента бяха помолени да се откажат от плодове и горски плодове за дванадесет седмици. Те са приемали хранителен прах, сравним с чаша боровинки или плацебо. Оказало се, че хората, които ядат боровинки, имат значително подобрени когнитивни функции", съобщава лекарят.

Той допълва, че учените доказват, че този плод е богат на антиоксиданти. Те имат положителен ефект върху метаболизма, облекчават възпалението, насърчавайки производството на енергия в клетките. В резултат на това се намалява рискът от развитие на деменция.

Основните активни съставки на боровинките са антоцианозидите, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. 

"Боровинките предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват чупливостта на капилярите. Доказано е, че препаратите на базата на екстракт от боровинки подпомагат регенерацията на ретината и повишават зрителната острота. Тъй като боровинките подобряват функцията на кръвоносните съдове, те могат да нормализират кръвното налягане", казва още лекарят.

Този зеленчук чисти омазнения дроб и помага да отслабнете само за 10 дни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес