Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този евтин зеленчук чисти черния дроб и облекчава болката при ревматизъм

19 септември 2024, 15:12 часа

Черната ряпа е популярен зеленчук. Поради съдържанието на антисептични съставки, които потискат растежа на бактерии и паразити, успокояват метеоризма и подпомагат храносмилането, тя се използва и в медицината, съобщава д-р Хенрик Рузански.

Какви са полезните свойства на черната ряпа?

Експертът споделя, че черната ряпа също съдържа глюкобразицин, синигрин и глюкорафинин (серни съединения), етерично масло, метилмеркаптан, антоцианини, фитостероли (брасикастерол, бета-ситостерол), 8 mg A, D, E и група B , както и калий (ок. 1000-1200 mg), йод, желязо, мед, цинк, манган, фосфор, калций, магнезий, натрий. 

Лекар: Едва ли предполагате, че точно този зеленчук съдържа 30% витамин С

Консумацията на сок от черна ряпа и екстракти от черна ряпа дезинфекцира храносмилателната система. Сокът увеличава производството на стомашен сок, стимулира храносмилането, ускорява метаболизма, а също така има холеретичен и спазмолитичен ефект. Благодарение на това метеоризмът изчезва и болките в стомаха се облекчават.

Сокът помага и в борбата с бактериални и паразитни инфекции, пречиства организма от токсини и ненужни метаболитни продукти.

Сокът и екстрактите от черна ряпа се използват в много козметични продукти за грижа за косата като шампоани и балсами от черна ряпа, лосиони и ампули. Укрепват космените фоликули, предотвратяват косопада, подхранват скалпа и стимулират растежа.

"Можете сами да си направите домашен лосион за коса от черна ряпа. Просто настържете ряпата и изцедете сока, като я изстискате през марля. Втрийте сока в скалпа. Задръжте за около 3 часа, след което измийте косата си. Използвайте лосиона 2-3 пъти седмично в продължение на поне месец, за да укрепите косата си и да видите резултатите", казва д-р Рузански.

Специалистът съветва при болки в ставите от ревматизъм свареният зеленчук да се пасира на каша и под формата на компрес върху болното място.

"Можете също така да използвате сок от черна ряпа за измиване на лицето при акне и себорейна кожа. Този сок инхибира секрецията на себум, намалява лъщенето на кожата и има бактерициден ефект, намалявайки появата на петна и акне. Подхранва и овлажнява кожата, а също така изсветлява и изравнява цвета й, стимулира кръвообращението в кожата и подпомага заздравяването на рани", допълва експертът.

"Просто естествено средство, което също прочиства черния дроб и тялото, е ряпа със зехтин. Просто настържете черната ряпа и добавете малко количество качествен екстра върджин зехтин. Този продукт има холеретични свойства и помага да се отървете от малки отлагания в жлъчните пътища", казва още лекарят.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес