Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този чай премахва подуването и чисти токсините от тялото

24 септември 2024, 11:38 часа

Руският лекар д-р Елена Ворончук споделя, че има един изключително здравословен чай, на който напълно незаслужено не обръщаме внимание.

"Този чай не е за бодрост - по-скоро, напротив. Тази билкова напитка е без кофеин. Но лечебните качества на чая от лайка са наистина невероятни! Не напразно лайката е била високо почитана от народните лечители от древни времена", казва специалистът.

Ползи от чая от лайка

"Когато се консумира ежедневно, този чай поддържа нормални нива на захар и намалява риска от сърдечни заболявания. В допълнение, лайката има релаксиращ, успокояващ ефект и намалява тревожността, което е просто безценно в нашите трудни времена. Чаят от лайка е особено полезен за жените", казва лекарят.

Експертът допълва, че тази билкова напитка намалява дискомфорта по време на менструация или хормонален дисбаланс. Нейната консумация помага при спазми и болка благодарение на мощния си спазмолитичен ефект. Проучванията показват, че чаят от лайка помага за предотвратяване на рак на гърдата, казва още специалистът.

Това е най-добрият чай, който трябва да пиете сутрин

"Изненадващо, фармацевтичните сухи цветя могат да се използват дори за козметични цели. Опитайте да замразите инфузия от лайка и да разтриете лицето си с приготвеното кубче лед. Ефектът ще е зашеметяващ! Особено ако кожата ви е мазна и склонна към пъпки", казва д-р Ворончук.

Друга полза от чая от лайка е по отношение на състоянието на стомашно-чревния тракт. Според лекаря напитката от лайка премахва подуването и газовете; нормализира вътрешното функциониране на червата, елиминира чревни разстройства поради стягащия си ефект и като бонус премахва отпадъците и токсините.

Но това не са всички предимства на чая, приготвен от тази билка.

"Ако сте болни от остра респираторна вирусна инфекция или грип, незабавно сварете лайка. Напитката е с високо съдържание на витамин С", допълва специалистът.

Редовното пиене на напитката помага за:

  • намаляване на болката в гърлото;
  • намаляване на температурата;
  • подобряване на общото ви емоционално състояние и благополучие.

Важно е да се отбележи, че продуктът може да се използва не само за лечение, но и за профилактика, тъй като има мощен имуномодулиращ ефект.

Чаят от лайка е богат на флавоноиди, биоактивни съединения, за които някои научни изследвания показват, че намаляват смъртността, свързана със сърдечно-съдови заболявания, което помага за намаляване на риска от инфаркт. В допълнение, флавоноидите също се свързват с понижаване на кръвното налягане, LDL холестерола и тиглицеридите, което също намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Коментираната билкова напитка помага за лечение на тревожност и депресия. Тя съдейства за регулиране на кръвната захар. Чаят от лайка може да регулира кръвната захар благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които предпазват клетките на панкреаса. Пиенето на чай от лайка може да помогне при скокове на захарта, което го прави отличен начин за контрол и предотвратяване на диабет.

Учени: Този чай подобрява съня на възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес