Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-полезните зеленчуци за дебелото черво

20 октомври 2024, 14:05 часа

Според руския диетолог д-р Торал Шах, сезонните зеленчуци, които съдържат много витамини, микроелементи и фибри, ще помогнат за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво и на храносмилателния тракт.

Кои са най-полезните зеленчуци за дебелото черво

Лекарят споделя пред Express, че трябва да включите в диетата си броколи, репички, ряпа, брюкселско зеле, карфиол и други видове зеле. Те съдържат голямо количество растителни диетични фибри, които стимулират процеса на храносмилане. Но по-важното е, че те служат като храна за полезните бактерии, обитаващи червата. Така се формира микробиота, която поддържа организма като цяло.

Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен плод е най-полезен за дебелото черво, здраве съвет за деня, 8 октомври

Кръстоцветните зеленчуци произвеждат активни съединения като индол и сулфорафан. Те допълнително намаляват риска от рак поради противовъзпалителните си свойства.

Диетологът препоръчва добавянето на броколи към диетата заради съдържанието на сулфорафан. Сулфорафанът намалява размера и броя на раковите клетки на гърдата.

Морковите са здравословни, защото съдържат много полезни вещества, включително бета-каротин, който е мощен антиоксидант.

Освен за дебелото черво, регулярната консумация на моркови помага да се намали нивото на холестерола и да се предотврати развитието на такива заболявания като атеросклероза и инфаркт. Морковът е богат източник на калий, който е вазодилататор, или има съдоразширяващо средство, което също увеличава притока на кръв и подобрява кръвообращението. Още едно полезно за работата на сърцето вещество кумарин също се съдържа в морковите. Той способства намаляването на хипертонията и защитата на здравето на сърцето. Присъстващият в моркови витамин С - антиоксидант, осигуряващ пряка защита на ДНК и РНК от увреждащото действие на свободните радикали.

"Има няколко проучвания, базирани на доказателства, че редовното ядене на моркови намалява риска от развитие на рак на стомаха с 26%. А рискът от развитие на рак на простатата е 18% “, отбеляза специалистът.

Други противоракови храни включват боб, който съдържа фибри, и горски плодове, които са богати на антоцианини. Списъкът включва също ядки, риба и зехтин.

Лекарят изброява и класически признаци на рак на червата:

  • Промени в движенията на червата: диария или запек, които продължават повече от няколко дни; промяна в консистенцията на изпражненията (например стават по-тънки).
  • Кръв в изпражненията. Наличие на кръв (червена или тъмна) в изпражненията или върху тоалетна хартия. Черните, катранени изпражнения показват вътрешно кървене.
  • Постоянна коремна болка или дискомфорт, включително спазми или колики. Чувство за ситост или подуване.
  • Загуба на апетит или усещане за ситост след ядене на малко количество.
  • Чревна непроходимост.
  • Симптоми на анемия като бледност, замаяност и задух.

Дефицитът на този витамин е пагубен за дебелото черво

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес