Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-полезният плод за хората с диабет

01 април 2022, 16:10 часа

При диабет правилната диета е от съществено значение за контролиране на заболяването.

Най-добрият плод за хората с диабет

Доктор Олга Павлова съветва диабетиците и тези, които се опитват да отслабнат, да включат в менюто си един плод. Той е с ниско съдържание на калории и съдържа много полезни вещества.

Този признак с кожата около очите може да издава диабет

Експертът препоръчва на тези хора да ядат по едно киви на закуска или на обяд. Този плод е полезно да се яде през ден.

Д-р Павлова поясни, че при диабет се препоръчва диета, богата на протеини – те насищат за дълго време, помагат да се избегнат междинните хранения и подобряват контрола на кръвната захар. Но протеинът е доста труден за смилане - и в случая кивито идва на помощ.

Учени: Тези черти в характера са типични за хората с диабет

„Кивито има благоприятен ефект върху храносмилането - то съдържа киселини, които подобряват преработката на протеини“, споделя д-р Олга Павлова.

Друго предимство на плода е, че оказва положителен ефект върху съдовата система, която е много уязвима при диабетиците и хората с наднормено тегло.

 „Този плод подобрява съсирването на кръвта и намалява риска от тромбоза“, допълва още специалистът.

5 сигурни признака, че може да развивате диабет

Кивито е богат източник на витамин С. Освен това то съдържа витамини A, E, D, K, група B. Консумацията му е от полза за имунната система.

Същевременно д-р Павлова направи уточнение, че при заболявания, засягащи устната лигавица и стомашно-чревния тракт, кивито трябва да се консумира с повишено внимание. То е противопоказано е при обострянията на тези състояния.

4 полезни съвета за предотвратяване на диабета

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или с диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес