Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият витамин при мигрена

09 юни 2024, 08:52 часа
Реклама

Руският лекар Юрий Аникиенко споделя, че най-добрият витамин при мигрена е В2. Експертът пояснява, че това състояние протича с повишена чувствителност към външни дразнители, гадене и повръщане.

Най-добрият витамин при мигрена 

Въпреки факта, че точните механизми на развитие на мигрена все още не са напълно изяснени, д-р Аникиенко подчертава тясната връзка между това заболяване и функционалното състояние на митохондриите - клетъчни органели, които играят ключова роля в енергийния метаболизъм и поддържането на хомеостазата. Според него митохондриалната дисфункция, водеща до нарушен аеробен метаболизъм и повишен оксидативен стрес, може да бъде един от ключовите фактори, провокиращи мигрената.

Това е най-важният витамин за диабетиците

Въпреки че повечето случаи на мигрена са генетични, д-р Аникиенко подчертава значението на епигенетичните фактори, които могат да модулират генната експресия и по този начин да имат значително влияние върху клиничния ход на заболяването. Именно епигенетичните механизми, според него, отварят перспективи за ефективна корекция на генетично обусловени нарушения и подобряване на качеството на живот на пациентите с мигрена.

Един от най-обещаващите епигенетични фактори, които могат да имат положителен ефект върху функционалното състояние на митохондриите и върху хода на мигрена, е витамин В2 (рибофлавин). Този водоразтворим витамин играе ключова роля в поддържането на аеробния метаболизъм, предпазва клетките от окислително увреждане и стимулира синтеза на глутатион, мощен ендогенен антиоксидант. Дефицитът на витамин В2, според д-р Аникиенко, може да доведе до превъзбуждане на нервната система и повишена активност на невроните, което от своя страна допринася за развитието и прогресирането на мигренозни пристъпи.

Въпреки това, за постигане на терапевтичен ефект, както подчертава Юрий Аникиенко, е необходимо да се използват високи дози витамин В2 (около 400 mg на ден), значително надвишаващи физиологичната нужда. Този подход позволява да се преодолее резистентността към витамина, причинена от генетичните характеристики на митохондриалния метаболизъм и да се осигури оптималното му функциониране дори в условия на повишено търсене.

В допълнение към приема на витамин В2, д-р Аникиенко препоръчва следните мерки за профилактика и лечение на мигрена:

  1. Приемане на витамин В2 в доза от 400 mg на ден с цел профилактика, както и приемане на 100 mg от витамина на всеки час по време на мигренозен пристъп (но не повече от 400 mg на ден).
  2. Консумация на морска сол за коригиране на електролитния баланс.
  3. Използването на естествени антиоксиданти, като джинджифил и куркума, които имат противовъзпалителни и невропротективни ефекти.

Лекар: Това е най-важният витамин за имунитета през пролетта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес