Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият плод за панкреаса

25 октомври 2024, 19:41 часа

Панкреатитът е заболяване, което представлява възпаление на панкреаса. Това заболяване може да се прояви както в остра, така и в хронична форма. Наличието му изисква придържане към определена диета. 

Най-полезният плод за панкреаса

Гастроентерологът д-р Алла Губина споделя препоръки за правилното хранене при панкреатит. Според нейните съвети консумираните храни трябва да са богати на хранителни вещества. Предпочитание трябва да се даде на храни с високо съдържание на фибри. По-специално д-р Губина препоръчва да включите в диетата си печени плодове, например не твърде сладки сортове круши.

Лекар: Това са продуктите, които най-силно вредят на панкреаса

От своя страна фибрите от крушата стимулират чревната подвижност. Освен това, както отбелязва д-р Губина, крушата понижава нивата на холестерола. Крушата е полезна и с антибактериалните си свойства. Благодарение на високото съдържание на калий и арбутин, съдържащи се в крушата, този плод помага при инфекции на пикочните пътища и заболявания на панкреаса.

Други ползи от крушите

Крушата съдържа голямо количество фибри, което спомага за правилното функциониране на храносмилателния тракт; витамин С, който подобрява съдовата еластичност; фруктоза, която подпомага функционирането на панкреаса; етерични масла, които се борят с инфекциите и укрепват имунната система; Витамини от група В, както и фолиева киселина, йод, цинк, калий и други микроелементи, също влизат в състава на този плод.

Освен това крушите са доста нискокалорични и съдържат по-малко захар от ябълките, така че често се препоръчват за различни видове диети.

Тъй като кората на крушата съдържа голямо количество фибри, най-добре е да ядете този плод необелен. В същото време крушата може да бъде термично обработена, тъй като запазва всичките си свойства във всякаква форма: сушена, печена или замразена.

Голямото количество фибри в плода понижава холестерола и може да помогне за лечение на диабет и затлъстяване.

"Освен това фибрите могат да помогнат за облекчаване на запек. В 4-седмично проучване на 80 възрастни с това състояние са давани 24 грама пектин, фибри, открити в плодовете, на ден. Те са изпитали облекчение и повишени нива на полезни чревни бактерии", казва специалистът.

Етеричните масла, съдържащи се в крушата, помагат в борбата с депресията. Растителните фибри на този плод спомагат за отделянето на жлъчката от организма, затова се препоръчва на хора с чернодробни заболявания да ядат круша.

Крушите съдържат естествения антибиотик арбутин, така че отварите от круши могат да помогнат за намаляване на температурата.

Лекар: Тези продукти са по-опасни за панкреаса от мазните храни 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес