Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрата билка за имунитета и холестерола, пийте всеки ден чаша чай от нея, здравен съвет за деня, 22 октомври

22 октомври 2024, 10:08 часа

Тази билка изобилства от витамин С, който спомага за укрепване на имунитета. Шипките, богати на витамини и минерали, помагат за предотвратяване на настинки и сваляне на холестерола, съобщава д-р Наталия Балан.

Полезни свойства на шипките 

Според експерта плодовете на това растение съдържат нр само рекордно количество витамин С. Шипките съдържат витамини К и Е. Те са важни за синтеза на хемоглобина, съсирването на кръвта, а също така могат да забавят процеса на стареене. Калций, калий, желязо, магнезий и други минерали, открити в растението, укрепват имунната система и регулират нивата на холестерола в кръвта.

Лекар: Няма по-добра билка от тази за имунитета

Поради високото съдържание на витамин С, шипките действат потискащо на патогенните бактерии и вируси. Пиенето на чай от шипка има противовъзпалително действие, помага за облекчаване на болката и потискане на температурата. Тази напитка помага за разреждане на слузта, лекува кашлица, хрема и облекчава болките в ставите.

Шипките са добри за лечение на хипертония. Имат диуретичен ефект и помагат за понижаване на кръвното налягане. На пациентите с хипертония често се препоръчва да пият настойки или отвари на базата на шипка. В допълнение към хипотензивния ефект, този продукт помага за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.

Шипката спомага за подобряване на процеса на хемопоеза. Плодовете на това растение се предписват при анемия. Редовната употреба на продукти на базата на шипка помага за възстановяване на състава на кръвта и значително намалява риска от развитие на сериозни патологични състояния.

Шипката има диуретични и ранозаздравяващи свойства, отбелязва специалистът. Освен това спомага за укрепването на костите и нормализира работата на стомашно-чревния тракт, допълва д-р Балан.

За приготвяне на запарка от плодовете на билката се нуждаете от 200-300 грама от тях, термос, гореща преварена вода - 1 литър. Плодовете трябва да се измият и да се отстранят излишните отпадъци. Поставете плодовете в термос и ги залейте с вряла вода. Покрийте термоса плътно с капак и го оставете там поне 2 часа. След това прецедете. Тази инфузия е добра за премахване на подуване, понижаване на кръвното налягане и лечение на настинки и кашлица. Тази запарка се пие за общо укрепване на организма.

Друго популярно лекарство е отварата от шипки. Приготвя се от същите съставки. Измитите плодове се слагат в огнеупорен съд и се заливат с 1 литър вода. Включете на слаб огън и варете до завиране. Веднага щом бульонът заври, огънят трябва да се изключи. Течността трябва да престои 40 минути. След това можете да пиете отварата на малки глътки през целия ден. Запарката се счита за по-здравословна от отварата.

Лекар: Тази билка сваля холестерола и подобрява паметта, здравен съвет за деня, 29 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес