Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези симптоми издават, че ядете твърде малко въглехидрати

09 юли 2023, 15:16 часа

В опита си да отслабнат много хора ограничават приема на въглехидратите. Тези вещества се намират не само в тестените изделия, но и в много полезни за организма продукти като овесени трици, ечемик, леща и боб, карфиол и други зеленчуци, ябълки и цитрусови плодове.

Руският диетолог Анна Малцева счита, че пълнозърнестият хляб и тестените изделия от твърда пшеница няма да навредят на вашето здраве. Но това не може да се каже за липсата на въглехидрати в тялото, която ще се разбере по редица признаци.

Симптоми, които издават липсата на въглехидрати 

1. Често се чувствате уморени

Въглехидратите най-бързо се превръщат в глюкоза, което ги отличава от протеините и мазнините. Ето защо, ако не се приемат в достатъчни количества, се появява умора и летаргия.

Диабетиците могат да си позволят ТЕЗИ въглехидрати

2. Лош дъх

Проблемът е, че тялото не получава въглехидратите, от които се нуждае, за да произвежда енергия. След това то започва да гори мазнини: този процес е известен като кетоза. Лошият дъх е страничен продукт от освобождаването на кетони от разхода на мазнини.

3. Влошаване на когнитивната функция

При нисък прием на въглехидрати мозъкът няма достатъчно енергия за ефективно и бързо мислене. Човешкият мозък се нуждае от поне 120 грама въглехидрати на ден, за да функционира добре. В противен случай се появяват трудности с концентрацията и главоболие.

Диетолог: Ако искате да замените въглехидратите, яжте тези храни

4. Запек

Въглехидратните храни са добър източник на фибри, които помагат на храната да се движи през храносмилателната система. Недостатъчното количество на фибри в диетата води до запек.

5. Чести киселини

Лекарят предупреждава поддръжниците на диети без въглехидрати да не разчитат на мазнини и протеини. Когато процентът на въглехидратите в диетата намалее и процентът на мазнините се увеличи, може да се появят киселини, според д-р Малцева.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес