Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни НЕ трябва да се консумират с чай или кафе

13 септември 2024, 10:47 часа

Американският диетолог Дебора Грейсън споделя, че чаят и кафето не трябва да се консумират с червено месо и зелени листни зеленчуци.

Храни, с които кафето и чаят не трябва да се комбинират

Както съобщава изданието Daily Mail, цитирайки специалиста, съдържащите се в тези топли напитки химикали, наречени полифеноли, пречат на усвояването на желязото. Това е минерал, който е жизненоважен за транспортирането на кислород в тялото. Именно кислородът осигурява нормалното функциониране на имунната система и помага на хората да останат енергични. Недостигът на желязо може да доведе до анемия. Това състояние обикновено се характеризира с честа умора, слабост, сънливост, косопад и повтарящи се настинки.

Експертът отбелязва, че богати на желязо са червените меса (говеждо, агнешко, свинско), броколи, спанак, зеле, кольраби, рукола, манголд и зелена салата. Полифенолите от своя страна се съдържат в плодовете, зеленчуците и подправките, макар и в много по-малки количества в сравнение с чая и кафето.

Лекар: Пийте тази напитка вместо кафе 1-2 пъти седмично, тя съдържа желязо и калций 

Експертът споделя, че растителните съединения, наречени танини и оксалати, които са част от съства на виното, също са известни със своя ефект на блокиране на желязото. Поради тази причина д-р Грейсън препоръчва да се откажете от навика да комбинирате пържола с вино.

Колко чаши кафе и чай можете да пиете на ден?

Препоръчителната доза кофеин на ден е до 400 мг.Но не е лесно да знаете точно колко сте консумирали. Количеството кофеин в чашите кафе може да варира до шест пъти, от 50 до 320 мг. Не е ясно и с чая: колкото по-дълго листата са в контакт с вода, толкова повече кофеин има в готовата напитка. Но ако вземем средната стойност, тогава в чаша кафе от 240 мл ще има около 95 мг кофеин, в 150 мл еспресо - 50 мг, в 240 мл черен чай - 45 мг. Зеленият чай и какаото имат приблизително еднакво количество кофеин – 20 мг на чаша. Интересното е, че дори в кафето без кофеин има кофеин – около 3 мг.

"Около една чаша еспресо на килограм телесно тегло може да доведе до кофеиново отравяне. То възниква, когато хората консумират хранителни добавки или кофеинови таблетки. Има и екстракт от зелен чай, който се препоръчва за лечение, но той има подчертан хепатотоксичен ефект, което означава, че може да увреди черния дроб толкова сериозно, че да причини хепатит и човекът да се нуждае от трансплантация. Такива случаи не са необичайни, в много страни това е забранено", казва специалистът.

Кога кафето е вредно за мозъка?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес