Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези грешки "убиват" ползите от киселото зеле

09 октомври 2024, 12:44 часа

Киселото зеле е много вкусно и здравословно ястие. Лесно се приготвя у дома, но някои домакини правят грешки при приготвянето му, които „убиват“ всички лечебни свойства на продукта, превръщайки го в опасност за здравето.

Грешките, които „убиват“ ползите от киселото зеле 

Основните грешки при приготвянето на киселото зеле са излишъкът от сол, посочва специалистът.

Ако използвате твърде много сол, може да изпитате подуване, след като ядете тази туршия, тъй като натрият насърчава задържането на течности. Специалистът препоръчва употребата на 400 гр сол на всеки 10 л вода.

Кисело зеле - кога е полезно и кога вредно

В традиционната рецепта за кисело зеле не присъстват оцет и захар, но много домакини добавят тези съставки.

"Що се отнася до оцета, ако „прекалявате“ с него, ще нанесете сериозни щети на стомашно-чревния тракт, освен това могат да започнат възпалителни процеси в тялото. Друга съставка, която не присъства в традиционната рецепта за киселото зеле, е захарта, но въпреки това много домакини я добавят. В допустими количества тя е безвредна, но хората с диабет и метаболитни нарушения не трябва да използват тази добавка, когато приготвят тази туршия", съветва д-р Маргарита Королева и добавя, че вместо захар е по-добре да се добави кочан царевица.

Като цяло киселото зеле е много здравословно, ако се приготви правилно. Този продукт съдържа много хранителни вещества, които имат благоприятен ефект върху имунната система и чревния микробиом, подчертава диетологът.

Ползи от киселото зеле

Полезните млечнокисели бактерии, съдържащи се в киселото зеле, подобряват чревната подвижност, улесняват процеса на дефекация и предотвратяват появата на стомашно-чревни заболявания, като потискат активността на вредната микрофлора.

Редовната консумация на кисело зеле може да служи като мярка за предотвратяване на остеопороза, тъй като продуктът съдържа калций (50 mg на 100 гр продукт) и калий (280 mg на 100 гр продукт). Тези вещества имат положителен ефект върху костната плътност и правят костите по-малко чупливи.

Киселото зеле е известно с високото си съдържание на желязо, което не само помага за предотвратяване на анемия, но също така е необходимо за висока работоспособност, издръжливост и енергия. Освен това е богат на йод, който подобрява здравето на мозъка.

Киселото зеле е източник на здравословни фибри, както и на витамини от група В, които са отговорни за липидния метаболизъм и помагат за "изгарянето" на мазнини.

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес