Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 3 заболявания са причината за ранно побеляване на косата

03 ноември 2023, 12:11 часа

Сивата коса може да се превърне в симптом на заболяването дори в много ранна възраст. Това споделя руският ендокринолог д-р Юлия Сидоркина.

Ранно побеляване на косата

"Сивите коси са признак на естествени промени, свързани с възрастта, тъй като с течение на времето тялото произвежда все по-малко и по-малко меланин. По правило първите сиви коси се появяват между 25 и 30 години", казва специалистът.

Специалистът предупреждава, че ранното посивяване на косата може да показва наличието на заболяване поради хормонални проблеми (дисфункция на щитовидната жлеза, хипофизата), проблеми с храносмилателната система, автоимунни заболявания, липса на витамини и микроелементи (цинк, мед, желязо, калций, витамини от група В и D), както и на фона на бременност и кърмене, стрес и прием на лекарства, които влияят на усвояването на хранителните вещества.

Ранно побеляване на косата - лекар разкри какво издава

Освен това, според експерта, ранната поява на бели косми може да се дължи и на неблагоприятни условия на околната среда. Продължителното излагане на електромагнитни вълни или ултравиолетово лъчение може да повлияе на появата на сива коса. В същото време работата в условия или в неблагоприятни климатични условия също е рисков фактор. Пушенето, пиенето на алкохол и нарушените модели на сън също могат да повлияят на появата на ранна сива коса.

„Липсата на протеини, която възниква при спазване на строги диети, когато човек се стреми да отслабне изключително бързо или при нетрадиционни подходи към диетата, например веганство, също може да се окаже провокиращ фактор“, подчертава д-р Сидоркина.

Освен това генетиката се превръща в едва ли не един от най-важните фактори за появата на побелели коси, казва ендокринологът. Според нея, ако родителите са имали сива коса преди да навършат 25-30 години, тогава има голяма вероятност децата им да имат сива коса на същата възраст.

По-рано британски експерти определиха причината за ранното побеляване на косата като липса на витамин В12, което може да бъде предотвратено чрез редовна консумация на месо, риба, яйца и мляко. В допълнение, този проблем може да се появи поради заболяване на щитовидната жлеза. От състоянието на щитовидната жлеза зависи и производството на меланин, който оцветява косъма. Хормоните, които органът произвежда са: трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4), както и калцитонин, хормон, който участва в регулирането на калциевия метаболизъм в организма. Първите два хормона се наричат хормони на щитовидната жлеза, те регулират основните метаболитни процеси в тъканите и органите, включително усвояването на кислород и синтеза на протеини. Те също така влияят на състоянието на сърдечно-съдовата и нервната система, а също така поддържат нормална телесна температура.

Още: Без побеляване: Учени изясниха как да възстановят цвета на косата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес