Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Сложете това в чая и настинката ще изчезне по-бързо

17 октомври 2024, 10:54 часа

Пиенето на чай оказва положителен ефект върху органзима при настинка. Руският лекар д-р Стефан Кабрал коментира кои са добавките, които могат да облекчат симптомите на грип или настинка.

Добавката в чая, която може да облекчи симптомите на настинка

Медицинският експерт споделя ключова съставка, която може да помогне за по-бързото възстановяване от грип и настинка.

"Тъй като зимата носи инфекции, всички се опитваме да избягваме микробите, но понякога заразяването с вирус е неизбежно", казва лекарят и сподели по-малко известни добавки, които могат да съкратят продължителността на заболяването. Става дума за добре познатия на мнозина бъз.

Кафето или чаят е по-здравословна напитка

„Ако чувствате, че се разболявате, има определени добавки, които могат да ви помогнат да спрете хода на заболяването. Чаят от бъз и чаят от ехинацея биха били чудесни, защото вече е научно доказано, че бъзът съкращава продължителността на заболяването, особено продължителността на грипа. Може да добавите изсушени плодчета бъз или сок към чая“, казва специалистът.

"Но тук има един важен момент. Ако сте склонни към настинки, най-добре е да започнете да приемате добавки от бъз отрано, за да помогнете на тялото си да се пребори с всякакви грипоподобни вируси. Не очаквайте да подейства толкова бързо, ако започнете да го приемате, след като сте се разболели", допъпва експертът.

"Бъзът може да бъде вреден, ако се консумира суров, причинявайки симптоми като гадене и диария. Той намалява продължителността на грипа, има ограничени медицински доказателства в подкрепа на това. Настоящите изследвания показват, че бъзът може да съдържа вещества, които се борят с грипния вирус и облекчават симптомите на настинка и грип, но не са направени окончателни заключения. Проучване от 2011 г. установи, че течният екстракт от бъз инхибира растежа на определени стрептококови бактерии и грипни вируси в лабораторията", казва лекарят.

Кой трябва да пие чай от невен - отговор от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес