Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: С този прост трик ще подобрите здравето на червата

25 юли 2024, 18:46 часа

Подобряването на здравето на червата има положителен ефект върху храносмилането на храната. За да стане това възможно, е достатъчно да се извърши само една процедура. Както американският диетолог и доктор по медицина Емили Спърлок споделя пред Health News, масажът на корема ще помогне за подобряване на храносмилането.

Прост трик за подобряване на храносмилането 

Тази процедура, която може да се извърши самостоятелно, стимулира изхождането и предотвратява запека. Това е особено полезно по време на стрес, тъй като леките движения, подобни на месене по посока на часовниковата стрелка, насърчават релаксацията.

Това е чай №1 за подобряване на здравето на червата

А стресът от своя страна може да причини забавяне на дефекацията, причинено от влошаване на контрактилната активност на стомашно-чревния тракт.

Според експерта един масаж може да не е достатъчен. Затова лекарят препоръча процедурата да се извърши няколко пъти. За да постигнете желания ефект, трябва да легнете по гръб и да започнете да извършвате кръгови движения към ребрата, като натискате кожата отдолу нагоре. Важно е да правите движения по посока на часовниковата стрелка, тъй като червата ни се усукват в тази посока.

За здравето на червата от изключително значение е правилната и балансирана диета. За целта в нея задължително трябва да присъстват определени храни.

Най-важното е да ядете храни, които съдържат голямо количество фибри. Например, овесената каша за закуска осигурява 14 гр чисти фибри, които покриват ежедневните нужди на човек и ви позволяват да останете сити за доста дълго време.

Горските плодове също се считат за източник на високо съдържание на фибри - от 2,5 гр и повече. Например, боровинките са не само богати на фибри, но също така практически не съдържат нездравословни захари, които присъстват в много плодове. Много фибри има и в малините, ягодите и цариградското грозде.

Маслото от ленено семе се предписва като слабително. Съдържа 2,8 гр фибри и се използва и при язва на стомаха и гастрит. Зелените зеленчуци са много богати на фибри - карфиол, зелени чушки, броколи, репички, черна ряпа, савойско зеле, цвекло, краставици, моркови, целина, аспержи и тиквички. Смокините са уникален плод, който може да се предписва на деца и бременни жени. В борбата със запека важна роля играят два негови компонента – пектин и фибри. Авокадото помага за премахване на проблеми с храносмилането. Съдържа 12 гр полезни фибри.

Добрата хидратация също е изключително важна за стомашно-чревното здраве. Чистата негазирана вода подобрява чревната подвижност и омекотява изпражненията, което улеснява изпразването на стомаха и червата.

Лекар: Пийте това на празен стомах и всички токсини ще изчезнат 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес