Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри как да изберем най-здравословния хляб

24 ноември 2022, 12:04 часа

Хлябът е една от задължителните храни на трапезата ни. Но как да изберем най-здравословния сред разнообразието от продукти на пазара.

Кой е най-здравословният хляб?

Когато избирате здравословен хляб, трябва да обърнете внимание на брашното, от което е направен, споделя руският диетолог и терапевт д-р Наталия Павлюк.

Експертът допълва, че ако първата съставка в списъка е пшенично брашно, тогава е по-добре да се откажете от покупката.

Лекар: Задължително направете това с хляба и той не само ще стане по-полезен, но и няма да повиши кръвната ви захар

Лекарят пояснява, че това брашно се състои само от вътрешната част на пшеничното брашно и съдържа най-вече нишесте. Хлябът от пълнозърнесто брашно е много по-здравословен. В състава на това брашно влиза пшеничен зародиш и трици: те съдържат протеини, мазнини, витамини, фибри, минерали и полезни растителни съединения.

Пълнозърнестият хляб в диетата помага за намаляване на риска от развитие на много заболявания, включително диабет тип II, сърдечни заболявания и някои видове рак. Но не бива да забравяте, че гликемичният му индекс е толкова висок, колкото на продукт от рафинирано брашно, допълва още д-р Наталия Павлюк.

За хора с диабет и просто желаещи да отслабнат, хлябът с пшеничен зародиш е чудесен вариант. По време на покълването част от нишестето в зърното се разгражда и в продукта има по-малко въглехидрати. Освен това пшеничният зародиш съдържа повече диетични фибри, протеини, фолиева киселина и антиоксиданти. Също така е богат на бета-каротин и витамини С и Е.

Британски топ готвач: Дори най-твърдият хляб ще стане отново мек и пухкав, ако направите това

Според диетолога особена полза носи хлябът с квас. Приготвя се чрез естествена ферментация с дрожди и бактерии. Този процес помага да се намали количеството фитинова киселина в продукта, което влошава усвояването на определени минерали.

Хлябът с квас е полезен за храносмилателната система поради съдържанието на пребиотици и пробиотици в него. Освен това има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с хляба, направен от обикновено брашно и мая, тъй като ферментацията на дрождите забавя скоростта на усвояване на нишестето.

Въпреки това си струва да се отбележи, че хлябът с квас може да се направи както от пълнозърнесто, така и от обикновено брашно. Препоръчително е да се даде предимство на първия вариант, съветва диетологът. В него се съдържат повече фибри, желязо и други хранителни вещества.

Ето по колко хляб трябва да се яде на ден - лекарите съветват

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес