Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте всеки ден тази напитка, тя забавя стареенето, здравен съвет за деня, 13 август

13 август 2024, 11:32 часа

Чаят е една от най-популярните, вкусни и здравословни напитки. Той има много полезни свойства за тялото, така че трябва да бъде в диетата, съобщава диетологът Наталия Самойленко.

Защо чаят е полезен за тялото?

Според експерта кафето и чаят са изключително полезни за тялото и здравето. При условие, че има чувство за мярка, особено що се отнася до кафето. Що се отнася до чая, той е много полезен за микробиома и нормализирането на чревните микроби и има положителен ефект върху състоянието на кожата. Чаят предпазва и от ултравиолетовото лъчение, което забавя процеса на стареене.

Учени: Спрете да ядете това и ще забавите стареенето

В допълнение, чаят предотвратява образуването на процеси на гликиране, тоест поддържа колагеновия еластин в правилно състояние и намалява появата на бръчки и старчески петна. Освен това напитката има противовъзпалителен ефект. Дори при зачервяване на кожата и обрив, чаят също оказва значително влияние и неутрализира всички тези механизми.

Зеленият чай съдържа много противовъзпалителни съединения, включително особено мощен катехин, наречен EGCG, който може да предпази от увреждане на клетките. Кофеинът в черния чай може да подобри концентрацията и нивата на енергия.

Лекарят споделя, че ако редовно пиете силен чай, рискът от подагра и камъни в бъбреците се увеличава поради съдържанието на таурин (пурин). Не се препоръчва и при глаукома и хипертония.

Прекомерната консумация на чай, който съдържа кофеин, може да наруши цикъла на съня. Кофеинът може да забави производството на мелатонин, хормона на съня. Освен това хроничната липса на сън увеличава риска от затлъстяване и влияе върху нивата на кръвната захар.

Норма чай на ден

Чаша черен чай от 200 ml може да съдържа до 60 mg кофеин, а зеленият чай може да съдържа до 50 mg.

Човек може да консумира приблизително 400 mg кофеин на ден, а доза от около 10 гр се счита за фатална за възрастен. Ако пиете много черен и дори некачествен чай, състоянието на зъбите ви може да се влоши. Всички билкови чайове съдържат полифеноли, които са специални химикали, които пречат на усвояването на желязото. По този начин прекомерната консумация на билков чай ​​може да доведе до дефицит на желязо, пояснява още експертът.

Хапче против стареене: Учени откриха начин за удължаване на младостта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес