Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Няма по-добра билка от тази за имунитета

15 октомври 2024, 12:32 часа

Тази билка помага за по-ефективната борба с инфекциите и е най-доброто природно средство за укрепване на имунитета според диетолога -р Олег Швец.

Какви са полезните свойства на ехинацеята?

Ехинацеята е род многогодишни тревисти растения от семейство Сложноцветни. Среща се в Северна Америка, където тези растения растат в прерии и открити гори. 

Днес препаратите от лилава ехинацея са популярни билкови лекарства, отпускани без рецепта, които се използват за лечение на настинки. Те са ефективни и за лечение на болка, възпаление, мигрена и други здравословни проблеми.

"Всички видове ехинацея съдържат невероятно разнообразие от активни съединения като кафеена киселина, алкамиди, фенолни киселини, розмаринова киселина, полиацетилени и др. Изследванията свързват ехинацеята с много ползи за здравето, включително намаляване на възпалението, подобряване на имунитета и понижаване на нивата на кръвната захар", казва специалистът. 

Лекар: Тази билка сваля холестерола и подобрява паметта, здравен съвет за деня, 29 септември

Ехинацеята съдържа полезни флавоноиди, както и цикоринова и розмаринова киселина, които действат като антиоксиданти. Те помагат за защита на клетките от оксидативен стрес, свързан с хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания. Повече антиоксиданти се намират в екстрактите от цветовете и корена на растението. Ехинацеята също така съдържа алкамиди, които повишават антиоксидантната активност. 

"Много изследвания показват, че ехинацеята помага на имунната система да се бори с инфекциите и вирусите, като спомага за по-бързото възстановяване. Поради това често се използва за профилактика или лечение на настинки. Преглед на рандомизирани проучвания показва, че ехинацеята може да намали риска от развитие на инфекции на горните дихателни пътища с 22%. В същото време няма значими доказателства за ефект върху продължителността на заболяването, така че ефективността му при лечението на обикновена настинка остава не съвсем ясна", казва диетологът.

Той допълва, че последните изследвания сочат потенциала на ехинацеята за намаляване на тревожността. Растението съдържа алкамиди, розмаринова киселина и кафеена киселина, които могат да имат успокояващ ефект. 

Коментираното лечебно растение има противовъзпалителни свойства. Възпалението е естествен процес, който помага на тялото да се лекува и да се бори с инфекциите. Продължителното възпаление обаче може да доведе до хронични заболявания. Ехинацеята може да намали прекомерното възпаление. 

Странични ефекти на ехинацеята

Като цяло ехинацеята е безопасна за краткотрайна употреба. Възможните нежелани реакции включват леки проблеми с храносмилането и обриви. Рядко могат да се появят алергични реакции като уртикария, подуване или анафилаксия. Хората с автоимунни заболявания или приемащи имуносупресивни лекарства трябва да се консултират с лекар преди да използват ехинацея.

Как да използваме ехинацеята?

Продуктите с ехинацея се различават по състав и концентрация, което затруднява определянето на стандартна доза. Лекарят допълва, че изследванията показват, че следните дози могат да бъдат ефективни в подкрепа на имунната система:

  • Сух екстракт: 300-500 mg три пъти дневно.
  • Тинктура: 2,5 ml 3 пъти на ден или до 10 ml на ден.

Това е най-добрата билка за жлъчката

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес