Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ смесвайте кафе с алкохол

26 септември 2024, 11:01 часа

Кафето е не просто популярна напитка, а мощен психостимулант, който има значително въздействие върху централната нервна система. Кофеинът активира мозъчната дейност, повишава двигателната активност и намалява умората.

"Важно е обаче да запомните, че кафето трябва да се консумира разумно, за да получите максимална полза", казва гастроентерологът Евгений Белоусов.

Защо кафето не трябва да се смесва с алкохол?

Смесването на кафе с алкохол е комбинация, която трябва да се избягва, отбелязва лекарят. Кофеинът стимулира нервната система, а алкохолът разрушава нервните клетки. Заедно те създават опасни ефекти върху сърдечно-съдовата система и черния дроб. Според изследвания честото използване на такива комбинации увеличава риска от сърдечни заболявания, каза той.

Лекар: Вместо със захар, пийте кафето с това, за да не напълнявате, здравен съвет за деня, 19 септември

Според специалиста препоръчителната доза кафе за възрастен е една до две чаши на ден. Най-добре е да пиете кафе по време на втората закуска, когато тялото има нужда от подкрепа за активна работа. Не бива обаче да се пие кафе на гладно – това може да предизвика дразнене на стомашната лигавица, предупреждава специалистът.

„Днес има много възможности за приготвяне на кафе с различни добавки. Една популярна опция е Bulletproof кафе, което се прави с кокосово масло и несолено масло. Кокосовото масло помага за подобряване на храносмилането и ускорява метаболизма, докато наситените мастни киселини помагат за възстановяване на клетъчните мембрани. Маслото добавя витамини A, D, E и K, които подпомагат работата на сърцето и кръвоносните съдове. Такава напитка обаче е доста калорична и не може да се счита за пълноценна закуска. Трябва да се пие не повече от веднъж на ден, за да не се претоварва тялото“, казва д-р Белоусов.

"Има две основни разновидности на кафето - арабика и робуста. Първият вид съдържа повече теобромини, поради което има хармонизиращ и успокояващ ефект. Вторият вид съдържа повече кофеин и следователно има по-силен тонизиращ ефект. Робуста е по-добър вариант за сутринта, а Арабика следобед. Можете сами да смесите и двата сорта, като коригирате пропорциите им според вашите цели и вкусови предпочитания“, споделя диетологът.

"Разбира се, по-добре е да купувате цели зърна, а не смляно кафе, те запазват по-добре всички полезни и активни вещества. Следователно разтворимото кафе е още по-малко полезно, тъй като е силно обработено и всички положителни качества на напитката се губят. Основните активни вещества в кафето включват кофеин, теобромин и много полезни антиоксиданти. Основните му ефекти са свързани с тях", казва специалистът.

Лекар: Това е най-вредното кафе

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес