Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте тези храни на закуска, водят до гастрит и затлъстяване, здравен съвет за деня, 24 октомври

24 октомври 2024, 10:32 часа

Закуската е изключително важна за здравето на тялото, така че не трябва да се пропуска. Но е необходимо да изберете правилните ястия за сутрешното си хранене, в противен случай можете да получите киселини или да предизвикате освобождаване на инсулин, което ще повлияе на наднорменото тегло. Гастроентерологът д-р Валерия Ломова обяснява кои храни да избягваме.

Кои храни не трябва да се ядат на закуска? 

„Не бива да закусвате с храни, съдържащи прости въглехидрати - те се съдържат в хляба, сладкишите и бързите закуски. Такива храни бързо повишават нивата на инсулин в кръвта, което води до наддаване на тегло. Вместо това е по-добре да ядете сложни въглехидрати като зърнени храни“, препоръчва експертът.

Закуска за дълголетие: Какво трябва да ядете за удължаване на живота

Експертът предупреждава и за опасностите от кафето, което на празен стомах може да предизвика киселини, а това увеличава риска от развитие на гастрит или язва. Ето защо е по-добре да пиете тази ароматна напитка след хранене. Същото важи и за соковете, особено тези от цитрусови плодове.

От напитките според лекаря за закуска са по-подходящи вода със стайна температура, зелен чай и запарка от шипки. Комбинират се с омлет, качамак, гювеч, авокадо или ядки. Но трябва да избягвате ферментирали млечни продукти, те няма да са полезни сутрин.

Водата сутрин и ползите от нея са нещо, на което трябва да обърнат внимание тези, които имат проблеми с наднорменото тегло. Топлата течност помага на тялото активно да се пречиства, премахва отпадъците и токсините. В резултат на това се наблюдава нормализиране на телесното тегло. Не бива обаче да забравяте, че чаша вода сутрин не е панацея за отслабване, а само важен компонент от набор от процедури за отслабване. Основната цел на водата е да пречиства тялото, което е много важно да се поддържа с други процеси: правилно хранене и упражнения.

Здравословният сутрешен навик има много положителни аспекти, включително:

  • Ефективно прочистване на организма. Водата помага да се отървете от различни токсични вещества.
  • Нормализиране на храносмилателната система. Пиенето на течност на празен стомах ще ви помогне да смилате храната правилно и бързо през целия ден.
  • Укрепване на имунната система. Този прост лечебен метод ви позволява да се справите по-добре с различни вируси и инфекции.
  • Профилактика на заболявания на пикочно-половата система. Водата със стайна температура е отличен диуретик. Течността има благоприятен ефект върху състоянието на бъбреците и отделителната система.

Защо НЕ трябва да ядете сандвичи със сирене на закуска?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес