Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте динята така

24 юни 2024, 09:20 часа

Сезонът на динята идва скоро. Много хора се придържат към динена диета, защото са уверени, че тези плодове могат да се консумират в големи количества, тъй като съдържат малко калории и имат диуретичен ефект. Но всъщност прекомерната консумация на този плод може да доведе до обратния ефект - затлъстяване.

Реклама

Как не трябва да се яде диня?

Руският лекар д-р Юлия Зинченко споделя, че дините наистина имат ниска енергийна стойност, но малко хора осъзнават, че съдържат много прости захари - фруктоза и захароза. Този плод може да доведе до инсулинова резистентност, което води до затлъстяване.

Засаждане на диня - на какво разстояние се прави

При прекомерна консумация на тези плодове се получава рязко освобождаване на инсулин, след което много бързо се появява чувство на глад. Ето защо много хора не забелязват как изяждат половин диня за кратък период от време.

Д-р Юлия Зинченко съветва да не организирате пречистващи дни, в които консумирате само дини. Според специалиста се препоръчва да се ядат не повече от три парчета от този плод на ден, без да се навреди на здравето.

Препоръчително е да ядете диня като отделна храна, а не като десерт, тъй като поради наличието на комбинация от фибри и захари в нея, яденето й заедно с протеинови продукти може да увеличи ферментацията, подуването и коремния дискомфорт.

Динята е само 87% вода. Останалата част от плодовото пространство е заета от захар, витамини и микроелементи. Основните компоненти в състава на този плод са витамин С, витамини от група В (предимно В1 и В2), витамин РР и фолиева киселина. Що се отнася до микроелементите, те включват калий и магнезий.

Какви ползи носи динята?

Хората с бъбречни и чернодробни заболявания, както и със сърдечна недостатъчност и хипертония да консумират диня. Съдържащите се в дините ликопен, цитрулин и аргинин намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания, подобряват притока на кръв и ефективно регулират кръвното налягане при хора със затлъстяване. Освен това калият и магнезият, които също се намират в значителни количества в дините, имат положителен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето. Фибрите, от които се състои динята, действат благоприятно на стомашно-чревния тракт, а също така помагат за поддържане на нормално тегло.

Най-добрият тор за динята е този

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес