Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ ги пренебрегвайте, тези симптоми предшестват инфаркт

06 август 2024, 09:03 часа

Болка в гърдите, усещане за тежест в гърдите, задух и липса на въздух - тези признаци показват ангина пекторис, която често е предвестник на инфаркт, казва кардиологът д-р Юлия Маршинцева.

Симптоми, предшестващи инфаркт 

„Инфарктът може да настъпи внезапно, особено при млади хора, но с възрастта ангината пекторис по-често предшества сърдечния удар, свързан с наличието на атеросклеротични плаки в съдовете. При ангина пекторис пациентите изпитват болка в гърдите по време на физическа активност, която описват като чувство на тежест. Може също да почувствате недостиг на въздух и недостиг на въздух", казва лекарят.

Лекар: Този плод намалява риска от инфаркт и инсулт

"Тези симптоми са характерни за ангина пекторис и колкото по-висок е техният функционален клас, толкова по-голям е рискът от развитие на инфаркт... Когато съдът е напълно запушен от плака, може да настъпи инфаркт", отбеляза специалистът.

Най-високият, четвърти функционален клас на стенокардия се характеризира с появата на задух и болка дори в покой.

"Ако човек изпита тези симптоми или задух, най-добре е да се консултира с кардиолог. Лекарят ще проведе необходимите изследвания и ще установи причината. Ако се открият атеросклеротични плаки в съдовете, може да се препоръча планирано стентиране", подчертава д-р Юлия Маршинцева.

Кардиологът Олег Варфоломеев коментира по какво се различават симптомите наинфаркт при мъжете и жените.

„Симптомите, които предшестват инфаркт, могат да се различават при мъжете и жените, въпреки че и двете групи пациенти могат да проявяват общи симптоми“, казва д-р Варфоломеев.

При мъжете болката в гърдите е най-честият симптом, често описван като натискаща, притискаща или пареща болка в областта на гърдите. Болката може да се излъчва към лявата ръка, врата, рамото или гърба.

Недостиг на въздух може да се появи по време на тренировка или в покой.

Изпотяване и слабост - това оплакване може да бъде придружено от чувство на умора и обща слабост. Гадене - въпреки че това е по-рядко срещан симптом, той също може да се появи като част от симптоматиката при мъжете. 

„Жените могат да изпитат силна  умора, която може да предшества сърдечен удар с няколко седмици. Жените също могат да имат болка в гърдите, но тя може да е по-лека и не толкова интензивна, колкото при мъжете", казва лекарят. 

Той допълва, че жените са по-склонни да опишат болка в горната част на гърба, врата, челюстта или дори корема.

Задух и гадене - тези симптоми може да са по-тежки при жените и да се появят без очевидна болка в гърдите. Също така при дамите се наблюдава замаяност и затруднено дишане по-често, което може да се тълкува погрешно като други състояния, пояснява още експертът.

Кардиолог: НЕ правете това в жегата, увеличва риска от инфаркт и инсулт

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес