Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте всеки ден тази ядка за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 7 октомври

07 октомври 2024, 11:04 часа

Добавянето на една ядка към диетата съдейства не само за отслабване, но за намаляване на възпалението  и подобряване на здравето на червата. Това споделя д-р Василиса Пономарева, позовавайки се на учени от Бразилия. Те са доказали, че бразилските орехи, поради високото си съдържание на селен, могат да помогнат при лечението на затлъстяване, както и в превенцията на хипертония, диабет и сърдечни заболявания. Резултатите от изследването им са публикувани в The Journal of Nutrition.

Какви ядки трябва да ядете за отслабване?

Затлъстяването е сериозно метаболитно нарушение, което се характеризира не само с видимо наддаване на тегло поради отлагане на мастна тъкан, но и с оксидативен стрес и нискостепенно хронично възпаление. Нискостепенното възпаление води до постоянно производство на провъзпалителни цитокини, които допринасят за заболявания като хипертония, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Те също така причиняват нарушаване на чревната пропускливост, което допълнително изостря възпалението.

Тази напитка помага за отслабване, сваля захарта и забавя стареенето

Учените изследват ефекта на бразилските орехи, които са богати на селен и имат силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства като ги включват в диетата на жени с наднормено тегло и затлъстяване. Тези ядки също помагат за намаляване на апетита и съдържат ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и полифеноли.

Проучването, проведено от Департамента по хранене и здраве на Федералния университет на Висоза (UFV) в Бразилия, включва 46 жени на възраст 20-55 години с индекс на телесна маса (ИТМ) над 27, повишена телесна мазнина (над 32%) и обиколка на талията над 80 см. 17,4% от тях са с наднормено тегло, а 82% са със затлъстяване.

Проучването е продължило 8 седмици. Жените са били разделени на две групи: контролна група, която не яде ядки, и група, която консумира 8 грама бразилски орехи на ден или точно 2 ядки.

Целта при едната група е била намаляване на теглото с 4 кг, а при другата намаляване на възпалението и подобряване на здравето на червата. И двете групи са следвали енергийно ограничена диета (-500 kcal/ден). 

След 8 седмици хората, които са консумирали 2 бразилски ореха дневно, са имали значително по-ниски нива на възпалителни маркери, включително С-реактивен протеин (CRP), тумор некрозис фактор (TNF), интерлевкин-1β и интерлевкин-8.

Възпалението е намаляло при всички жени в групата на бразилския орех, дори и при тези, които не са загубили целевото тегло на изследването през 8-седмичния период на изследване.

Като цяло обаче жените и в двете групи са отслабнали, но тези, които са яли бразилски орехи, са отслабнали малко повече (приблизително 3,5 кг) от тези, които не са ги яли (приблизително 2,5 кг). Въпреки това, жените в групата на бразилския орех, които са загубили повече тегло, са имали по-голямо намаляване на възпалителните маркери.

В допълнение, значителното повишаване на нивата на селен в кръвта, дължащо се на консумацията на бразилски орех, е допринесло за намаляване на провъзпалителните цитокини и по този начин е намалило чревната пропускливост.

Учените подозират, че тези резултати са постигнати чрез повишаване на нивата на селен в тялото, тъй като този елемент е отговорен за намаляване на възпалението. Повишаването на серумните концентрации на селен е значително по-високо в групата на бразилския орех.

Здравен съвет за деня, 26 септември: Лекар: Яжте яйцата по това време на деня, ако искате да отслабнете

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес