Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте всеки ден по 4 гр от това, сваля кръвното и холестерола, здравен съвет за деня, 22 септември

22 септември 2024, 11:05 часа

Руският лекар Елена Ворончук съветва да се обърне внимание на една храна, която има способността да сваля бързо кръвното и холестерола

Чесън за сваляне на кръвното и холестерола

„Суровият чесън не само укрепва имунната система, помага в борбата с настинките и грипа, но и като цяло намалява нивото на възпаление в тялото. Съдържа цял склад от витамини - В1, В6, С, селен, калий, манган, както и вещество като алицин. Алицинът е съединение, намиращо се в чесъна, което понижава холестерола и подобрява здравето на сърцето. Това означава, че редовната консумация на чесън намалява образуването на кръвни съсиреци и по този начин помага за предотвратяване на тромбоемболия", казва лекарят.

Лекар: Яжте този есенен плод, той сваля холестерола 

Алицинът също помага за стабилизиране на кръвното налягане. В допълнение, антиоксидантите в чесъна помагат за нормализиране на нивата на кръвната захар и намаляване на нивата на хомоцистеин. Благодарение на тези свойства продуктът е полезен и за профилактика на диабет и сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, биоактивният компонент на чесъна, S-алилцистеин, защитава нервните клетки, което служи като превенция срещу определени заболявания, например намалява риска от деменция (включително съдова деменция) и болестта на Алцхаймер.

„Трябва да помним, че чесънът трябва да се яде суров, тъй като алицинът се разрушава от топлина“, подчертава Елена Ворончук и добавя, че ъзрастен се препоръчва да яде 4 гр чесън на ден.

Други ползи и възможни вреди от чесъна

Подобрява храносмилането. С помощта на чесън можете да се отървете от патогенната микрофлора в червата, да подобрите храносмилането и да ускорите метаболизма. Освен всичко друго, групата вещества, съдържащи се в чесъна, разреждат жлъчката и предотвратяват образуването на камъни в жлъчката.

Добър за здравето на мъжете и жените. Чесънът е еднакво полезен при проблеми в пикочно-половата област както при мъжете, така и при жените. Благодарение на своите дезинфекциращи свойства, той премахва възпалителните процеси.

Продуктът активно стимулира храносмилателната система, поради което е забранен при хронични стомашно-чревни заболявания като язва на стомаха, хроничен панкреатит, гастрит.Чесънът е противопоказан за хора с лошо съсирване на кръвта, тъй като силно разрежда кръвта поради съдържащите се в него серни съединения.

Хората с възпалителни заболявания на панкреаса не трябва да ядат чесън, тъй като може да предизвика обостряне на хронично възпаление или пристъпи на болка.

Лекар: Яжте всеки ден тези храни, те предпазват от деменция и лош холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес