Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези храни, за да помогнете на щитовидната жлеза

06 септември 2024, 18:31 часа

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират половата активност, умствената дейност, метаболизма, функционирането на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт. Болестите на щитовидната жлеза могат да причинят различни смущения в тялото. Здравето на този важен орган до голяма степен зависи от правилното хранене. Руската лекарка Олга Лисенкова говори за продукти за възстановяване на функцията на този орган.

Най-добрите храни за щитовидната жлеза

Според д-р Олга Лисенкова щитовидната жлеза се нуждае от 4 елемента.

"Това са йод, селен, желязо и цинк. Съответно се нуждаем от тези продукти, които съдържат тези микроелементи. Например, морски дарове - риба, водорасли, скариди - са богати на йод. Селенът се съдържа в бразилските орехи и чесъна. Цинкът се съдържа в стриди, черен дроб на треска и хайвер. А желязото се усвоява най-добре от животински продукти – червено месо и черен дроб. Те съдържат хем желязо", казва лекарят.

10 сигнала, че имате проблеми с щитовидната жлеза 

Спанакът също е полезен за щитовидната жлеза. Листата му съдържат огромно количество полезни вещества: въглехидрати, протеини, бета-каротин, наситени и ненаситени мастни и органични киселини, витамини А, В, С, К, Е, РР, Н, нишесте, фибри, микроелементи. При готвене витамините в спанака практически не се губят, така че може да се консумира както суров, така и като част от различни ястия.

Месото от раци (прясно и консервирано) съдържа цинк и витамин В12. Тези вещества стимулират имунитета на организма и подпомагат функционирането на щитовидната жлеза. Месото от раци е диетичен продукт. Следователно можете да го ядете с удоволствие и да не се притеснявате за фигурата си.

Специалистът отбелязва, че ако искате да поддържате здравето на щитовидната жлеза, трябва да посетите лекар, който ще ви каже дали можете да консумирате храни, съдържащи йод. Тъй като за някои заболявания, като тиреотоксикоза, този елемент е нежелан.

Освен това д-р Олга Лисенкова изброява храни, които трябва да се избягват, за да се поддържа здравето на щитовидната жлеза.

"Премахнете захарта от диетата си: сладки и газирани напитки, сладкиши, пайове, сладкиши и др. При такава диета нивото на хормоните намалява, почти всички системи се претоварват и тялото не възприема инсулин. Също така мазните и пържени храни влияят негативно върху функционирането на щитовидната жлеза. Ако има очевидни проблеми с ендокринната система, трябва да намалите или дори да премахнете консумацията на пържени храни, тъй като намалява производството на хормони Т3 и Т4. Освен това премахнете глутена от диетата си. Храните с високо съдържание на глутен са свързани с автоимунни заболявания като болестта на Адисон, диабет, ревматоиден артрит и хипотиреоидизъм", казва специалистът.

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес