Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен плод е най-полезен за дебелото черво, здравен съвет за деня, 8 октомври

08 октомври 2024, 10:15 часа

Този вкусен сезонен плод задължително трябва са присъства в диетата, той е изключително полезен най-вече за дебелото черво. Смокините предпазват от развитие на рак. Това споделя диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова. Според нея този плод носи големи ползи на тялото. 

Ползи от смокините

Лекарят отбеляза, че пресните смокини с цвят на патладжан съдържат повече от 600 полезни съединения.

„Това са гликозиди с различни цветове – дават ни младост и ни предпазват от рак. Затова смокините са добри както сушени, така и пресни”, подчертава д-р Дианова.

Учени: Този заместител на захарта е най-полезен за дебелото черво и стомаха

Тя добавя, че смокините съдържат голямо количество фибри, които са от съществено значение за организма. Освен това пресните и сушените плодове имат различни свойства. По този начин пресните смокини в количество от две или три парчета наведнъж имат слабително действие, което е полезно за тези, които страдат от запек. Освен това сушените плодове могат да се консумират през цялата година.

„Сушените смокини съдържат невероятно количество фибри – те могат да покрият ежедневните ни нужди. Но в тях има повече захари, защото влагата я няма”, казва диетологът.

Смокините могат да се консумират като допълнение към различни ястия, пълноценна закуска за чай, особено в комбинация с ядки, казва още специалистът.

Витамини и минерали в състава на смокините

Витамин А. Подпомага зрението, ускорява регенерацията на тъканите, подобрява състоянието на косата и лигавиците и се включва в много хранителни добавки за коса, нокти и кожа.

Аскорбинова киселина. Укрепва имунната система, повишава здравината и еластичността на съдовите стени, участва в кръвообразуването и регулирането на протеиновия синтез, разгражда атеросклеротичните плаки в кръвоносните съдове.

Филохинон (витамин К). Подпомага хемокоагулацията и минералния състав на костната тъкан.

Токоферол (известен в търговската мрежа като витамин Е ). Укрепва кръвоносните съдове, ускорява хемодинамиката, подобрява зрението и състоянието на косата, засилва регенеративните свойства на кожата, предпазва от инфекции.

Витамини от група В (тиамин, рибофлавин, холин). Те участват в метаболизма на мазнините и протеините, имат невропротективен ефект, подобряват паметта, мозъчното кръвоснабдяване, намаляват нервността.

Пантотенова киселина (витамин В5). Ускорява заздравяването на тъканите, подобрява функцията на надбъбречните жлези.

Фолиева киселина (витамин B9). Контролира ембриогенезата, участва в образуването на нови клетки.

Калий, магнезий, натрий. Поддържат водно-електролитния баланс в организма. Калият регулира сърдечния ритъм и в комбинация с магнезия нормализира кръвното налягане.

Желязо. Подобрява хемопоезата, отговаря за насищането на кръвта с хемоглобин.

Манган. Увеличава производството на ензими.

Мед. Осигурява усвояването на желязото и участва в почти всички метаболитни процеси.

Селен, цинк. Тясно свързани са с производството на хормони, включително полови хормони. За мъжете те са необходими за производството на тестостерон.

Лекар: Дефицитът на този витамин е пагубен за дебелото черво

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес