Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни ще върнат кръвната ви захар в норма, здравен съвет за деня, 16 септември

16 септември 2024, 09:00 часа

Американският диетолог Мери Сабат изброи храните, които имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар.

Храни, които нормализират кръвната захар

Според експерта, цитиран от She Finds, за да стабилизирате нивата на захарта, трябва да избирате храни с високо съдържание на фибри. Една такава храна са овесените ядки, които помагат за забавяне на храносмилането на въглехидратите. Д-р Сабат съветва да комбинирате овесена каша с протеини и здравословни мазнини.

Сложете тази подправка във водата - тя сваля захарта и пречиства тялото 

Листните зеленчуци, спанакът и зелето работят на подобен принцип. Ядките и семената също забавят усвояването на захарта. Освен това диетологът препоръчва да се яде гръцко кисело мляко, което съдържа протеини, мазнини и пробиотици, полезни за храносмилането.

По отношение на ядките, учени от университета Вандербилт в САЩ заключиха, че яденето на орехи, макадамия, бадеми и пекани помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар и холестерола, а също така намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

В проучването са участвали 84 души, които били са разделени на две групи. Участниците в първата група са консумирали ядки като лека закуска в продължение на 19 седмици. Доброволците от втората група са консумирали с храни с високо съдържание на въглехидрати.

След завършване на експеримента кръвните проби на субектите са били изследвани за нивата на захар, инсулин и холестерол. Експертите са измерили и кръвното налягане на участниците.

Оказва се, че яденето на ядки подобрява метаболитното здраве. Доброволците от първата група имали по-здравословно тегло и по-малка обиколка на талията. В допълнение, те са имали повишена инсулинова чувствителност и нива на „добър холестерол“ в кръвта си, съобщава списание Nutrients.

Преди това учени от Германския център за изследване на диабета в Дюселдорф откриха, че яденето на 25-28 грама ядки на закуска намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Ябълковият оцет и лененото семе са други храни, които  свалят захарта.

Ябълковият оцет съдържа много витамини, здравословни органични киселини и пектин. Ябълковият оцет помага за подобряване на работата на храносмилателния тракт, сърцето и имунната система. Благодарение на множество изследвания е установено, че понижава нивата на кръвната захар, като забавя разграждането на въглехидратите. Важно е да се отбележи, че ябълковият оцет е полезен само за хора с диабет тип 2.

Ленените семена съдържат фибри, както и здравословни мазнини, които имат положителен ефект върху нивото на глюкозата в кръвта на пациенти с диабет. Ефектът е доказан от резултатите от 25 клинични проучвания. Едно от тях е продължило 2 месеца. По време на експеримента някои участници приемали кисело мляко с добавени семена, докато други го приемали без тях. Първите са имал по-ниски нива на глюкоза в края на проучването. 

Това мляко нормализира кръвната захар и е полезно за червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес