Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте динята така за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 27 юли

26 юли 2024, 15:01 часа

Диетологът Маргарита Королева разказа как да отслабнете с помощта на диета с диня.

Отслабване с диня - ето как се прави

Експертът споделя, че с помощта на диета с този вкусен летен плод можете бързо да свалите до три килограма. Тази диета е с продължителност три дни.

„По време на динената диета може да се консумира до 1,5 килограма диня за човек с до 10 килограма наднормено тегло (мъжете могат да приемат 1,7 килограма диня). Необходимо е цялото количество да се раздели на шест дози, като те трябва да се разпределят равномерно от първия час след събуждане до приблизително до 19 часа вечерта и през целия ден. Ако сте много гладни, може да смучете парчета диня. По този начин напълно ще задоволите апетита си“, обяснява д-р Маргарита Королева.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете диня всеки ден 

Лекарят допълва, че динята има доста ниско съдържание на калории: от 28 до 35 килокалории на 100 грама пулпа. В същото време съдържа фибри, които стимулират храносмилането и много витамини, които поддържат доброто здраве (например има витамини от група В, витамин А и бета-каротин, витамин С). В допълнение, дините съдържат растителни протеини.

Специалистът добавя, че динята има холеретични и диуретични свойства, което също помага за отслабване.

Лекарят допълва, че можете да ядете този плод, ако знаете със сигурност, че няма противопоказания за консумацията му. Освен това не бива да прекалявате с динената диета - в крайна сметка здравословната диета включва прием на възможно най-разнообразни здравословни храни, споделя още д-р Королева.

Други ползи от динята

Ликопенът в динята е полезен при хипертония. В скорошно проучване учените установиха, че сокът от диня укрепва кръвоносните съдове по време на хипергликемия (състояние, при което нивата на кръвната захар стават твърде високи), съобщава списание Nutrients.

В своето проучване изследователи от Луизианския държавен университет изследват здравните ефекти от пиенето на сок от диня всеки ден в продължение на две седмици. Проучването включва 18 здрави млади мъже и жени, които приемат глюкоза през устата, което води до повишени нива на глюкоза в кръвта.

Според авторите на изследването динята съдържа аминокиселините L-цитрулин и L-аргинин, както и големи количества антиоксиданти, витамин С и гореспоменатия ликопен. Тези вещества намаляват оксидативния стрес в клетките, което води до намален риск от сърдечни заболявания.

Динята е полезна за кръвоносните съдове. Нейната консумация укрепва сърцето и кръвоносните съдове, а също така понижава кръвното налягане.

Както се съобщава в списание Nutrients, консумацията на диня подобрява сърдечната функция и като цяло укрепва съдовата система.

Може ли да се яде диня и пъпеш при диабет?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес