Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората с тези заболявания трябва да забравят за фъстъците

17 януари 2024, 12:07 часа

Могат ли фъстъците да бъдат вредни? Отговор на този въпрос дава руският лекар Елена Сюракшина. Тя споделя каква е вредата от тази ядка и кой не трябва да я консумира.

Противопоказания и вреда от фъстъците 

Въпреки че фъстъците са ценен източник на протеини, мастни киселини и витамини, консумацията им може да не е желателна за някои хора.

Експертът споделя, че хората, страдащи от подагра, артроза и артрит, трябва да избягват консумацията на тази ядка. Освен всичко друго, не се препоръчва консумацията на печени солени фъстъци, ако имате разширени вени, тъй като това може да доведе до повишено съсирване на кръвта, казва още лекарят.

Лекар разкри какво се случва с кръвната ви захар, когато ядете фъстъци

Тази ядка не трябва да се консумира при индивидуална непоносимост. Тя е един от най-често срещаните алергени в света. Нейната консумация може да предизвика тежка алергична реакция при някои хора, която може да доведе до анафилактичен шок и дори смърт.

Коментираната ядка е с високо съдържание на мазнини и калории, така че нейната консумация може да доведе до наддаване на тегло. Количеството на тези ядки трябва да се сведе до минимум за тези, които са диагностицирани със затлъстяване и имат склонност към наддаване на тегло.

Друг проблем с фъстъка са оксалатите. Ядката съдържа оксалати, които могат да причинят образуването на камъни в бъбреците при хора, предразположени към това заболяване. В допълнение, ядката може да съдържа афлатоксини, които са токсични вещества.

Какви са ползите от фъстъчените ядки?

Те са богат източник на растителни протеини: 100 g съдържат повече от 26 g от хранителния елемент. Протеинът е необходим за изграждането на мускулите, производството на антитела за защита срещу бактерии и вируси и нормалните биохимични процеси в клетките на тялото.

Фъстъкът съдържа антиоксиданти, включително полифеноли, които предпазват организма от патогени (вредни микроорганизми и вещества). Ядката е богата на витамин Е, който укрепва имунната система и намалява риска от заболявания, свързани с оксидативен стрес като:

  • катаракта;
  • артрит;
  • тумори;
  • Болест на Алцхаймер;
  • хипертония и съдови заболявания;

Освен това витамин Е подобрява структурата на косата, прави я еластична и предпазва от накъсване. Ядката също така съдържа биотин - вещество, което укрепва корените на косата и помага за предотвратяване на косопада.

Фъстъчените ядки съдържат витамини от група B, витамин A, D, силиций, манган, мед, фосфор и никакъв холестерол. Консумацията им насърчава възстановяването на клетките, повишава имунитета и работоспособността, укрепва кръвоносните съдове и намалява ефектите от стреса.

Освен това фъстъчените ядки активират борбата на организма срещу свободните радикали (клетки, които унищожават други клетки), подобряват мозъчната функция и укрепват паметта.

Тази ядка е с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на ненаситени мазнини и фибри. Тя има нисък гликемичен индекс (GI) – само 15 единици, така че е подходяща в менюто на хора с диабет. В допълнение, фъстъчените ядки съдържат магнезий, който помага да се поддържат нормални нива на кръвната захар чрез засилване на реакцията на клетките към инсулина - хормонът, отговорен за правилното усвояване на глюкозата.

Още: Това е най-вредната ядка за черния дроб, внимавайте с нея

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес