Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Гроздето може да отключи здравословни заболявания при хората над тази възраст

04 октомври 2024, 13:53 часа

Според диетолога Мариат Мухина гроздето може да се нарече най-опасният плод за хора над 60 години.

Вреда от гроздето за хората над 60 години

Доктор Мухина споделя, че прекаляването с този плод гроздето може да повлияе негативно на функционирането на тялото в напреднала възраст. Коментирайки факта, че този плод провокира здравословни проблеми при хора след 60-годишна възраст, тя отбелязва: този плод има висок гликемичен индекс, тоест след консумацията му нивата на кръвната захар могат веднага да се повишат значително.

Здравен съвет за деня, 4 октомври: Лекар: Яжте гроздето така, за да е най-полезно

„Този плод е противопоказен за диабетици и дори се смята за опасен за тях. Много по-възрастни хора страдат от инсулинова резистентност или диабет, така че е по-добре да не ядат грозде“, споделя диетологът.

Лекарят добавя, че ако тялото е чувствително към компонентите, влизащи в състава на гроздето, консумацията му може да доведе до обостряне на гастрит и язвени лезии на стомашно-чревния тракт. По-специално, след консумацията му, стомашният сок започва да се отделя по-интензивно.

Ако имате бъбречна недостатъчност, също така не трябва да ядете грозде. Това противопоказание се дължи на високото съдържание на калий в плода.

„Храните, богати на този елемент, не трябва да се консумират, ако имате бъбречна недостатъчност“, подчертава експертът.

Полезни свойства на гроздето

Гроздето е уникално по своя състав. Съдържа захари и флавоноиди, които са мощни антиоксиданти, витамини от групи А, В, Р, Н, С - поддържащи всички процеси в организма на правилното ниво, макро и микро елементи!

Безспорни са ползите от гроздето при лечение на мигрена, хронична умора, дори и в сърдечно-съдовата медицина, тъй като съдържащият се в него азотен оксид предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Антиоксидантите, съдържащи се в гроздето, позволяват използването му като средство за укрепване на имунитета.

Тъмното грозде е част от диетата за предотвратяване на рак на гърдата. Лечебните дози от грозде трябва да се контролират от лекар. Лечението с грозде е противопоказано при бременни жени и хора, страдащи от диабет, с различни видове язви, стоматити, уремия и някои други заболявания.

Как гроздето влияе на кръвната захар и холестерола?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес