Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ето къде боли главата при тумор!

26 февруари 2023, 12:33 часа

Ракът е заболяване, което предизвиква много опасения и страх. Навременното лечение е от голямо значение - още повече, когато става въпрос за мозъчен тумор. Заостреното внимание към проблема и познаването на възможните симптоми са важни първоначални действия с цел евентуалното лечение да се проведе бързо, за да се избегне задълбочаване на болестното състояние.

Ето какво обяснява д-р Глаубер де Менезеш Ферейра. 

Противно на общоприетото схващане, мозъчните тумори обикновено не причиняват главоболие преди заболяването да достигне определен напреднал стадий. Първоначалните симптоми са загуба на сила, нарушения в двигателната координация, в равновесието или зрението.

Как въобще се развива ракът?

Ракът е заболяване вследствие образуването на тумор - маса, генерирана от клетки, които се размножават необичайно, и може да се развие в различни части на тялото. Лекарят може да определи тежестта на състоянието, след като анализира местоположението и размера на тумора. Важно е да се отбележи, че диагнозата може да бъде поставена само от професионален медик със съответна квалификация.

Не всеки тумор се превръща в рак – а само злокачествените. Но, независимо от вида им, те представляват навлизане в пространство, където трябва да има само здрави неврони, причиняват натиск в съответната област и повишаване на вътречерепното налягане. Всички тези състояния предизвикват главоболие - и то става все по-осезаемо и по-силно в зависимост от скоростта на растеж на тумора.

Опровергаха връзката на мобилните телефони с мозъчните тумори

Какви са симптомите за идентифициране на рак на мозъка?

Има някои признаци, които могат да показват, че проблемът изисква повече внимание. Те са:

- силно общо главоболие, без болката да е локализирана в конкретна област на главата;

- промени в самия характер на болката;

- болките в главата се усилват при промяна на позицията на тялото;

- главоболието може да събуди човека по време на сън;

- гърчове;

- припадък;

- повръщане;

- гадене;

- замъглено виждане;

- загуба на слуха или зрението;

- изтръпване в някоя част на тялото;

- двигателни затруднения;

- промени в личностното осъзнаване.

Тези симптоми могат да бъдат свързани и с други състояния, тъй като са често срещани. Следователно, само лекар може наистина да постави диагноза.

Тумор в менюто. Как храненето е свързано с рак

Какво се прави за диагностициране на рак на мозъка?

Първата стъпка е да потърсите лекар и да му разкажете подробности за случая. Чрез клиничен преглед той ще може да разпознае някои особености на заболяването и ще назначи други, по-специфични изследвания. Тези допълнителни изследвания обикновено са компютърна томография, магнитен резонанс и електроенцефалограма. Ако има вероятност това да е тумор, обикновено се назначава мозъчна биопсия, за да се определи дали туморът е злокачествен или доброкачествен. Въз основа на тази диагноза се предлага лечение.

Какви са възможните лечения за рак на мозъка?

След диагностицирането трябва да посетите онколог - лекар, който е специалист по рак. Лечението е специфично за всеки случай, тъй като местоположението на тумора и еволюцията на случая също са специфични. Обичайните лечения на рак в областта на мозъка обикновено включват, когато е възможно, операция за отстраняването му - в допълнение към химиотерапията и лъчетерапията. Цялото лечение ангажира голям медицински екип до етапа на възможното излекуване на състоянието.

Ракът може да бъде много агресивно и сложно заболяване. Затова наличието на добър медицински екип, в допълнение към позитивно настроена мрежа от семейство и приятели, е от съществено значение за положителното развитие на болестното състояние. В много случаи има възможност за излекуване - и вярата в това е от съществено значение, за да бъде лечението ефективно. При ранно лечение шансовете за възстановяване са по-големи. Затова не отлагайте лечението и дайте приоритет на здравето си!

Внимание! Статията няма инструктивен медицински характер. Винаги се обръщайте към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес