Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ето как най-бързо да вдигнем хемоглобина си

11 август 2024, 08:44 часа

Функционирането на органите е невъзможно без хемоглобин, който пренася кислорода към тъканите. Поради ключовото му значение за живота и здравето той се изследва рутинно – с взимане на кръв при годишните профилактични прегледи. Както ниските нива на хемоглобина са опасни и изискват диагностика на причината и предприемане на мерки за лечение, така и високите са алармиращ сигнал, че има здравословен проблем. Все пак по-често се коментира ниския хемоглобин и как най-бързо да вдигнем хемоглобина си, защото това е от ключово значение за здравето.

Симптоми и причини за ниските нива на намалена концентрация на хемоглобин

Сред причините за ниски нива на хемоглобин могат да бъдат анемии, дефицит на витамини, дефицит на желязо, рак, СПИН, химиотерапевтични лекарства, цироза, лимфом на Ходжкин, хипотиреоидизъм, хронична бъбречна болест, левкемия и други. Макар част от тези заболявания да са сериозни, а някои от тях и застрашаващи живота, те могат да се лекуват, ако са своевременно диагностицирани.

Лекар: Това е нормалният хемоглобин за мъжете и жените според възрастта им

Ето защо не трябва да се пропуска годишният преглед при лекаря. Той ще диагностицира здравословен проблем, ако такъв има, и ще помогне за повишаване на нивата на хемоглобина. Вижте съветите на хирурга Rohini Radhakrishnan как най-бързо да вдигнем хемоглобина си и се погрижете за здравето си. 

Как най-бързо да вдигнем хемоглобина си – професионалистите съветват

Разглеждайки основните и най-често срещаните причини за ниски нива на хемоглобина, специалистите дават следните съвети как най-бързо да вдигнем хемоглобина.

1.       Приемайте повече желязо

Изберете храни, богати на желязо, и ги превърнете в част от ежедневното си меню. Най-често ниските нива на хемоглобина се дължат на дефицит на желязо, така че добавянето на месо, яйца, фурми и смокини, спанак, броколи, зелен боб – всички богати на желязо, може да помогне да решите проблема. Консумацията на тези храни, богати на желязо, може да подпомогне производството на хемоглобин, като по този начин да се нормализират нивата на хемоглобин в кръвта.

Ако нивата на желязо са твърде ниски, не е изключено да се добави към ежедневния режим хранителна добавка, богата на желязо, за да се нормализират нивата му, а от там – и тези на хемоглобина. Тези добавки действат чрез постепенно повишаване на нивата на желязо в организма, така че проявете търпение и не предозирайте в стремеж да видите резултати, тъй като предозирането може да е токсично и опасно, да доведе до нежелани странични реакции като гадене, повръщане и прочие.

-          Приемайте повече витамин С

Без този витамин, отговорен и за нормалното действие на имунната система, не е възможно и правилното усвояване на желязото. Приемът на витамин С подпомага това усвояване, така че лекарите съветват да се добави витаминът под формата на таблетки при ниски нива на хемоглобин и особено от пушачите, при които вредният навик унищожава витамина.

2.       Увеличете приема на Витамин А и бета-каротин

Подобно на витамин С, те също помагат на тялото да абсорбира и използва ефективно желязото, което ще рече, че подпомагат увеличаване на нивата на хемоглобина в кръвта.

Какво е добре да се яде при нисък хемоглобин?

3.       Консумирайте повече храни, богати на фолат, или включете хранителна добавка, която го съдържа

Фолатът създава част от хемоглобина, който подпомага доставянето на кислород до тъканите и органите. Следователно увеличаването на консумацията на храни, богати на фолат може да помогне за повишаване на нивата на хемоглобина в кръвта на страдащите от ниски нива на хемоглобин по една или друга причина.

4.       Внимавайте с кофеина и алкохола

Някои алкохолни напитки, както и кофеинови, трябва да бъдат ограничени или да се преустанови като цяло консумацията им, ако страдате от ниски нива на хемоглобин в кръвта. Причината е, че те са известни като блокиращи хемоглобина. Такива се колата, кафето, бирата, виното.

5.       Сложете правилните плодове на трапезата си

Някои плодове са безспорни фаворити на лекарите, когато говорим за нива на хемоглобина. Включете в менюто си богатата на желязо ябълка, както и сок от нар или самия плод, тъй като е богат на желязо, калций, фибри и протеини, които могат да помогнат за повишаване на нивата на хемоглобина при пациенти, страдащи от нисък такъв, както и за профилактика при здрави хора.

6.       Консумирайте не бял, а кафяв ориз

Кафявият ориз е признат за суперхрана, която успешно се справя с високите нива на холестерола и проблеми, свързани със стомаха. Също така е богат на желязо и може допълнително да помогне за производството на хемоглобин в кръвта.

Специалистите съветват увеличаването на нивата на хемоглобина да става колкото е възможно по-естествено – тоест чрез храната, която ни доставя всичко, от което се нуждаем, при правилно формирано меню.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес