Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: До какво води дефицитът на витамин К ?

26 август 2023, 11:06 часа
Реклама

Хората, които имат ниски нива на витамин К, са по-склонни към проблеми с белия дроб, както и оплаквания от астма, хрипове и обструктивна белодробна болест. Витамин К се съдържа в зелените листни зеленчуци, зърнените култури и растителните масла и участва в съсирването на кръвта. За момента учените не са много наясно каква е неговата роля за здравето на белия дроб.

Новите открития не променят настоящите препоръки за прием на витамин К, но подкрепят по-нататъшните изследвания, за да се види дали има хора, които биха се чувствали по-добре, ако приемат добавки с витамина.

Направено е изследване от екип изследователи от Университетската болница в Копенхаген, в което са взели участие над 4000 души между 24 и 77-годишна възраст.

На всички участници им били направени белодробни изследвания, взети са им кръвни проби и са отговорили на въпросници, които били свързани със здравето и начина на живот. Кръвните тестове включвали маркер за нивата на витамин К в организма.

Този витамин намалява риска от деменция

Резултатите показват, ме хората с ниски нива на витамин К имат средни и ниски показатели, свързани с правилното функциониране на белия дроб, както и са по-склонни към развитие на астма, поява на хрипове и обструктивна белодробна болест.

Витамин К има важна роля за кръвта, както и за здравето на сърцето и костите. Засега обаче не са много проучванията, която са свързани с витамина и белите дробове. Това е едно от първите подобни изследвания сред голяма група от хора. Резултатите показват, че витамин К има важна роля в поддържането на здравето на белите дробове и тяхното правилно функциониране.

бели дробове

Получените данни не променят настоящите препоръки за прием на витамин К, но ясно показват, че има нужда от още проучвания на тази тема, за да се установи дали има пациенти, като тези с белодробни заболявания, които биха подобри здравето си, ако приемат витамин К под формата на добавки.

Кои храни са богати на витамин К ?

Къдраво зеле – то е изключително богато на диетичната форма на витамин К, наречена филохинон. Препоръчва се да се консумира сурово или да го добавите към салата, паста или супа.

Спанак в 100 грама от този зеленчук се съдържат mcg витамин К, което е до 402% от дневните нужди.

Броколи – в 100 грама сурово броколи има 102 mcg витамин К, а в 100 грама варено броколи - около 140.

Учени: Дефицит на витамин К може да доведе до смърт при COVID-19

Яйца – те са богати на протеин, но и на витамин К. В един яйчен жълтък има межде 67 и 192 mcg витамин К.

Сини сливи – в повечето плодове няма витамин К, но в сините сливи има достатъчно количество – 100 грама съдържат около 60 mcg, което е половината дневна необходима доза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес