Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Бирата е най-вредният алкохол

17 юли 2024, 15:08 часа

Руският гастроентеролог д-р Евгения Мелникова коментира опасностите от бирата за здравето. Доктор Мелникова е категорична, че бирата е най-вредната алкохолна напитка.

Учени откриха неочаквани ползи от пиенето на бира всяка вечер

„Тази пенлива напитка често се възприема като лек алкохол поради ниското си алкохолно съдържание в сравнение например с водката. Но да мислим, че това го прави по-малко вредна, е голяма грешка“, казва лекарят.

Защо бирата е най-вредната алкохолна напитка?

Д-р Мелникова обяснява, че пивото е богат източник на фитоестрогени, които потискат производството на тестостерон (мъжки полов хормон). Поради това се нарушава хормоналният баланс - повишава се концентрацията на женския хормон естроген в организма. Този дисбаланс се отразява негативно на мъжете. 

„В резултат на злоупотребата с тази напитка мъжката фигура придобива женствени контури със закръглени бедра и изразителни гърди“, предупреждава експертът.

Д-р Мелникова добавя, че бирата повишава нивата на холестерола, което уврежда кръвоносните съдове, повишава риска от отлагане на плаки в тях и в същото време се увеличава рискът от хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

В допълнение, имайки диуретичен ефект, бирата увеличава натоварването на бъбреците и стимулира тяхната дейност, в резултат на което тялото по-интензивно извежда течността и полезните вещества с нея. Пиещите бира също се излагат на риск от затлъстяване. 

„Когато се комбинира със солена закуска като сушена риба, чипс или крекери, тази алкохолна напитка насърчава образуването на мастни депа“, казва лекарят.

Бирата може да премахне мазнините, протеините, въглехидратите, аскорбиновата киселина, калия и магнезия от човешкото тяло. По правило биреният алкохолик има дефицит на калий, което забавя сърдечната честота, кожата става суха, краката и прасците болезнени. При недостиг на магнезий човек страда от хронично безсъние, раздразнителност и сълзливост.

Липсата на аскорбинова киселина може да доведе до постоянни настинки, хипоксия, намалени интелектуални способности и дисбаланс на имунната система. Проблемите с бъбреците са често срещани, тъй като те работят извънредно, за да елиминират вредните съединения от прекомерните количества от пенливата напитка.

Хората, страдащи от бирен алкохолизъм, вярват, че пенливата напитка увеличава мъжката сила. Това твърдение е погрешно, тъй като такива алкохолни напитки имат пагубен ефект върху функционирането на надбъбречните жлези и блокират производството на андрогени.

Бира: Ето как нейната консумация влияе на жените

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес