Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако видите тези симптоми, те може да са ранен признак на Алцхаймер

16 март 2023, 17:44 часа

На всеки четири секунди се диагностицира нов случай на болестта на Алцхаймер, а повече от 44 милиона души по света са засегнати от нея. Ранното откриване увеличава шансовете за спиране на заболяването, което има немалки последици за живота на пациента. Ето защо си струва да следите за някои симптоми, които могат да сигнализират за развитието на заболяването. А те в някои случаи са буквално изписани на лицето.

Какво представлява болестта на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер е хронична, прогресивна невродегенерация на мозъка, която води до деменция. Тя засяга най-често хора над 60-годишна възраст. Болестта на Алцхаймер е прогресивна и засега нелечима, което води до смъртта на пациента.

Според оценките на Световната здравна организация през 2030 г. 65 милиона души по света ще се сблъскат с болестта на Алцхаймер, а през 2050 г. този брой ще нарасне до 115 милиона пациенти. 

Лекарите разделят болестта на Алцхаймер на три етапа. В началния стадий, който обикновено продължава между две и пет години, най-честите симптоми са влошаване на паметта. 

Учени: Тази подправка лекува Алцхаймер

Те включват проблеми със запомнянето на току-що свършеното, неспомняне на правилните думи, забравяне на имена, заглавия на филми или книги. Пациентът също така става по-малко продуктивен, като му отнема повече време да изпълни основни задачи, с които е добре запознат.

Вторият етап може да продължи от две до 12 години и болният забелязва много големи дефицити, свързани с паметта. Страдащите изпитват големи затруднения при решаването на прости математически задачи, престават да се грижат за хигиената и избягват компанията на други хора.

След това пациентите могат да проявят изразени поведенчески смущения, характеризиращи се с повишена агресия. Възможно е да се появят и заблуди, че се чувстват ограбени и изоставени, но също така и патологична подозрителност. 

Пациентът трудно контролира физиологичните дейности, ограничен е в движенията си и се появяват нарушения на съня и апетита. Човек с деменция спира да разпознава близките си роднини.

В третия стадий на болестта контактите с болния от Алцхаймер са много ограничени. Пациентите не сигнализират за нужда от храна или глад, говорят само с отделни думи и се отказват от всякаква физическа активност, като прекарват по-голямата част от времето си на стол или в леглото.

Нов тест открива болестта на Алцхаймер три години преди клиничната диагноза

Болестта на Алцхаймер е трудна за откриване в ранните ѝ стадии, но не и невъзможна. Хората на възраст над 65 години и техните близки трябва да са нащрек дори за единични сигнали, които според тях са необичайни в поведението на потенциален пациент с Алцхаймер.

Болест на Алцхаймер, изписана на лицето - признаци

Бързото диагностициране на заболяването и прилагането на лечение може да има немалък ефект върху забавянето на прогресията на състоянието и поддържането на психическата и физическата форма на пациента.

Болестта на Алцхаймер може да се прояви по редица характерни начини, но сред тях има и такива, които често пренебрегваме или изобщо не забелязваме. Нетипичните признаци на развиващото се заболяване включват промените, които се наблюдават по лицето на пациента.

Появяващите се гримаси, уплашеното изражение на лицето, честото и бързо мигане и смръщването на веждите би трябвало да са сигнал за нас за потенциална опасност. Ако гореспоменатите характеристики на лицето не са били налице преди това, задължително трябва да се направи консултация с лекар. Бързото провеждане на лечението може да удължи живота на пациента до 20 години.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес