Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 3 чаши на ден от тази напитка предпазват от диабет и инсулт

21 септември 2024, 19:59 часа

Ендокринологът Зухра Павлова сподели резултатите от изследване на учени за ефекта на кафето върху профилактиката на различни заболявания, включително срещу диабет и инсулт.

Кафе срещу диабет и инсулт 

„Учените са проследили ефекта на кофеина върху рисковете от развитие на кардиометаболитни заболявания (CMD). Те включват например захарен диабет тип 2, коронарна болест на сърцето, хипертония и дислипидемия. Тези, които пият около три чаши кафе дневно (една порция се равнява на 200-300 mg кофеин), имат 48% по-нисък риск от развитие на CMSD, отколкото тези, които пият по-малко от 100 mg от напитката на ден. Резултатите се основават на анализ на данни от 360 хиляди души, които първоначално не са имали кардиометаболитни заболявания.

Този зеленчук бори диабета и подобрява зрението

Интересното е, че чаят, според изследванията, също може да има положителен ефект върху здравето. Кофеинът, съдържащ се в тази напитка, също помага за намаляване на риска от коментираните заболявания, но по-малко значително.

"Положителен ефект се постига само при умерена консумация на кафе и чай и липса на противопоказания. Скорошно проучване установи, че пиенето на повече от четири чаши от ободряващата напитка всеки ден може сериозно да навреди на вашето здраве. Не прекалявайте", съветва д-р Павлова.

Други ползи от кафето

Благоприятните ефекти на кафето върху мозъка също са добре известни - то намалява риска от болестта на Алцхаймер, установиха изследователи от Университета на Южна Флорида и Университета на Маями. Според техните изследвания хората над 65 години с по-високи нива на кофеин в кръвта си развиват болестта на Алцхаймер по-рядко и по-късно (с 2-4 години) от тези без кофеин в кръвта. Освен това изследванията показват, че кафето кара мозъка да работи по-прогресивно и да взема решения по-бързо. Всъщност кофеинът подобрява концентрацията и вниманието, дори ако не сте спали много. Доказана е и ползата от кафето за предотвратяване на болестта на Паркинсон, споделя още експертът. 

Кафето също така насърчава физическото благосъстояние. Кофеинът по същество помага за намаляване на чувството на умора, като стимулира използването на мазнини за енергийни цели, увеличавайки броя на изгорените калории. Спортистите знаят това добре, особено тези, които се занимават с професионални спортове, като колоездачи и маратонци, казва още специалистът.

"Кофеинът има тонизиращо и стимулиращо действие върху сърцето и нервната система. Накратко, кафето ви „събужда“. И това ни прави по-щастливи. Националните здравни институти на САЩ показват, че тези, които пият 4 или повече чаши кафе на ден, са с 10% по-малко депресирани от тези, които никога не пият кафе", казва д-р Павлова.

Могат ли хората с диабет да консумират ябълки?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес