Кръвен съсирек: Признаци, които не трябва да пренебрегвате

1343
Кръвен съсирек: Признаци, които не трябва да пренебрегвате
Снимка: iStock/Guliver

Ако имате някой от тези симптоми - от подуване на крака до необяснима кашлица - обадете се на Вашия лекар.

Кръвните съсиреци са нормална част от нашата биология - не всички са сериозни или предизвикват безпокойство. Всъщност те са ви необходими, за да спрете кървенето след нараняване. Но понякога кръвни съсиреци се образуват, когато не са необходими, и това може да означава неприятности - особено ако се образуват в големите вени близо до мускулите.

Още: Какво причинява мълниеносната болка, пронизваща фронталния лоб

"Когато кръвните съсиреци се образуват в тази по-дълбока система, те могат да бъдат болезнени и много опасни", казва д-р Луис Наваро, основател на Центъра за лечение на вените в Ню Йорк. Този вид съсирек се нарича дълбока венозна тромбоза или ДВТ. Те са като преграда на кръвоносната магистрала, причиняват затруднения в кръвообращението и възпрепятстват притока на кръв, който поддържа организма ви в добро състояние. Ако усетите, че имате кръвен съсирек, незабавно потърсете медицинска помощ.

Нещата могат да станат още по-сериозни, ако ДВТ се откъсне от първоначалното си място и се придвижи до белите ви дробове. Тогава той се превръща в белодробна емболия (БЕ) - съсирек, който пречи на тези жизненоважни органи да получават необходимия им кислород и кръв. Това може да увреди белите дробове и други органи и дори да доведе до смърт.

Някои хора са по-предразположени към ДВТ, отколкото други, така че си струва да следите за всички рискови фактори (повече за това по-долу). Нещо повече, "важно е да разпознавате симптомите на кръвен съсирек, защото те често могат да бъдат минимални или да бъдат пренебрегнати", а незабавното лечение е от ключово значение, казва д-р Наваро. Ето кои са предупредителните признаци на кръвен съсирек, за които трябва да внимавате, както и какво е усещането за кръвен съсирек, за да можете да действате бързо, ако се появи такъв.

Какво представлява тромбът?

Кръвният съсирек е маса или струпване на кръв, която се образува в артериите и вените, според Кливландската клиника. Кръвните съсиреци се образуват в отговор на травма, за да помогнат за контролиране на кървенето, но могат да се появят и по други причини (като определени медицински състояния), причинявайки сериозни здравословни проблеми.

Подуване на единия крайник

Подуването на крака или ръката е един от най-честите признаци на ДВТ. "Кръвните съсиреци могат да блокират здравословния кръвен поток в краката и кръвта може да се събере зад съсирека, което да доведе до подуване", казва д-р Наваро.

Нормално е да пренебрегнете подуването на краката като симптом на ДВТ, ако често се появяват подути или сковани крака, когато пътувате със самолет или по време на периоди на обездвижване. Но бъдете с повишено внимание, ако подуването на крайника ви се появи бързо, особено ако се проявява със странична болка.

Болка в крака или ръката

Обикновено болката при ДВТ се появява в комбинация с други симптоми като подуване или зачервяване, но понякога може да е самостоятелна.

"За съжаление, болката от кръвен съсирек може лесно да се сбърка с мускулен спазъм или разтежение, поради което проблемът често остава недиагностициран и е особено опасен", казва д-р Наваро.

Болката при ДВТ обикновено се появява, когато вървите или когато свивате крака си нагоре. Ако имате схващане, от което не можете да се отървете - особено ако кожата в близост до него е топла или с променен цвят - помолете лекаря си да го прегледа.

Зачервяване на кожата

Макар да е вярно, че синината е вид кръвен съсирек, това не е видът, за който трябва да се притеснявате. За съжаление не можете да видите ДВТ. Може да видите някакво оцветяване, подобно на синина, но е по-вероятно да видите червено. ДВТ причинява зачервяване на засегнатия крайник и кара ръката или крака ви да се чувстват топли на допир.

Болка в гърдите

Болката в гърдите може да ви накара да си помислите, че става въпрос за сърдечен удар, но това може да е белодробна емболия. "И пулмоналната болест и сърдечният удар имат сходни симптоми", казва д-р Наваро. Въпреки това болката при ПЕ обикновено е остра и пробождаща и се усеща по-силно, когато поемете дълбоко въздух.

Болката при инфаркт често се излъчва от горните части на тялото, като раменете, челюстта или врата. Най-голямата индикация е в дишането ви - болката при ПЕ се усилва постоянно с всеки дъх, който поемате. Така или иначе, имате нужда от незабавна помощ, затова се обадете на бърза помощ.

Недостиг на въздух

Кръвният съсирек в белия дроб забавя притока на кислород и това може да ви накара да се чувствате отпаднали. "Често няма да имате достатъчно сили и въздух, за да изкачите стълби. Чувствате се отвратително", казва д-р Джордж П. Тейтелбаум, интервенционален неврорадиолог и директор на Центъра за инсулти и аневризми в здравния център "Провидънс Сейнт Джон" в Санта Моника, Калифорния. Потърсете бързо помощ, особено ако това се появи внезапно.

Необяснима кашлица

Не можете да спрете да кашляте? Ако имате и задух, ускорен сърдечен ритъм или болка в гърдите, това може да е политравматизъм. "Кашлицата ще бъде суха, но понякога хората могат да изкашлят слуз и/или кръв", казва д-р Наваро. Когато се съмнявате, обадете се на лекаря си или отидете направо в Спешна помощ.

Сърцебиене

Когато кислородът е малко, сърдечният ви ритъм се повишава, за да компенсира недостига. Усещането за треперене в гърдите и трудностите при дълбоко дишане може да са сигнал, който тялото ви изпраща, че в белите ви дробове се крие тежка болест, казва д-р Тейтелбаум.

"При малък кръвен съсирек сърдечната честота се повишава отчасти поради болките в гърдите, задуха и свързаното с тях безпокойство", казва д-р Люис Нелсън, председател на катедрата по спешна медицина в Медицинското училище "Рутгерс" в Ню Джърси. Налице е и освобождаване на химикали от белодробните тъкани, което води до повишаване на сърдечната честота.

Ако съсирекът е по-голям, той може да доведе до намаляване на съдържанието на кислород в кръвта "и дори до промени в кръвния поток, които водят до компенсаторно повишаване на сърдечната честота", казва д-р Нелсън.

Чувство на отпадналост

"Замайването се дължи отчасти на химическото вещество, освободено от белите дробове, на промените в насищането на кръвта с кислород и в кръвното налягане и сърдечната честота", казва д-р Нелсън. "Мозъкът е чувствителен към промените в кислорода и към промените в кръвния поток."

Макар че това не е твърде често срещан симптом на кръвен съсирек, той се случва достатъчно често. Едно проучване, установява, че белодробната емболия е причина за около 17% от хоспитализациите заради припадък при 560 изследвани възрастни хора.

Симптоми на кръвен съсирек в крака

Кръвните съсиреци в крака "обикновено се усещат в прасеца", казва д-р Ерин Макнийли, лекар по вътрешни болести в Corewell Health. "В областта има стягане или дори напрежение и може да има зачервяване и чувствителност при натискане в месото на прасеца", казва тя.

Най-честите симптоми, които човек може да изпита, според д-р Джошуа Кра, доцент по медицина в отдела по хематология/онкология в Медицинското училище "Рутгерс" в Ню Джърси, включват:

  • Болка в крака
  • Подуване на крака
  • Топлина
  • Зачервяване на засегнатия крак
  • Симптомите обикновено са свързани с размера на съсирека, казва д-р Макнийли. "Достатъчно малък съсирек може да не прояви никакви симптоми", посочва тя. Друго нещо, което трябва да се има предвид, според д-р Макнийли: "Съсиреците почти винаги са от едната страна; симптомите от двете страни почти никога не са свързани със съсирека."

    Болката от кръвен съсирек също ще бъде постоянна - т.е. няма да идва и да си отива, казва д-р Макнийли.

    Болката при ДВТ обикновено се появява, когато вървите или когато свивате крака си нагоре. Ако имате оплаквания, от който не можете да се отървете - особено ако кожата в близост до него е топла или с променен цвят - помолете Вашия лекар да го прегледа.

    Симптоми на кръвен съсирек в ръката

    Д-р Макнийли казва, че дълбоките венозни съсиреци в ръцете са "много по-рядко срещани" от тези в краката, но могат да се случат. Тя казва, че признаците могат да включват:

  • Болезненост
  • Подуване
  • Зачервяване
  • Усещане за изтръпване над вената
  • Подобно на кръвен съсирек в крака, болката ще бъде доста постоянна, казва д-р Макнийли. Кръвен съсирек в ръката също може да причини "силна болка и подуване", казва д-р Кра.

    Какво е усещането при кръвен съсирек в белия дроб/гръдния кош?

    Кръвен съсирек в областта на гръдния кош се отнася до белодробна емболия (кръвен съсирек в белия дроб) или коронарна тромбоза (кръвен съсирек в сърцето).

    Белодробната емболия често може да се усеща като сърдечен удар или да се усеща като остра и пробождаща болка, която се влошава при дълбоко вдишване, според д-р Наваро.

    Симптомите на коронарната тромбоза, според информацията на Йейл Медисин, включват:

  • Силна болка в гърдите и ръцете
  • Изпотяване
  • Затруднено дишане
  • Рискови фактори за образуване на кръвен съсирек

    Всеки може да получи кръвен съсирек, но има някои фактори и здравословни състояния, които могат да повишат риска от развитие на кръвен съсирек:

  • Атеросклероза
  • Предсърдно мъждене
  • Рак и лечение на рак
  • Някои генетични нарушения
  • Определени операции
  • COVID-19
  • Диабет
  • Семейна история на кръвни съсиреци
  • Наднормено тегло и затлъстяване
  • Бременност и раждане
  • Сериозни наранявания
  • Някои лекарства, включително противозачатъчни таблетки
  • Пушене
  • Задържане в едно положение за дълго време, например в болница или при дълго пътуване с кола или самолет
  • Хормонозаместителна терапия
  • Какво да направите, ако смятате, че имате кръвен съсирек

    "Зависи от това колко зле се чувствате", казва д-р Тейтелбаум. Ако имате задух и липса на енергия и това е необичайно за вас, незабавно се обадете на бърза помощ. "Трябва да отидете в спешното отделение и да ви бъде направена оценка", казва той. Но ако имате чувствителност или подуване на краката и не сте сигурни какво се случва, е добре да се обадите на лекаря си за следващите стъпки.

    Лечението обикновено включва лекарства за разреждане на кръвта, според Американската сърдечна асоциация (AHA). Те обикновено могат да бъдат разделени на антикоагуланти, които са таблетки или инжекции, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, и тромболитична терапия, която включва прием на лекарства за разтваряне на съсиреците. Те могат да се прилагат през вената на ръката или чрез поставяне на катетри в съсирека във вената или белия дроб. При по-тежки случаи може да се наложи операция.

    Знайте само, че лечението не приключва, след като кръвният съсирек изчезне. "Ако имате кръвен съсирек, може да се наложи да продължите да приемате антикоагуланти в продължение на няколко месеца след това", казва д-р Тейтелбаум.

    Как да намалите риска от образуване на тромб

    Понякога кръвните съсиреци просто се случват, но има няколко неща, които можете да направите, за да намалите риска от появата им.

  • Движете се възможно най-скоро след като сте лежали след операция, заболяване или нараняване
  • Раздвижване на всеки няколко часа, когато се налага да седите дълго време, например по време на дълъг полет или пътуване
  • Редовни физически упражнения
  • Избягване на пушенето
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Още: 6 неща, които всяка жена трябва да знае за гъбичните инфекции

    Кога да посетите Вашия лекар

    Както обяснява д-р Тейтелбаум, ако изпитвате необичаен пристъп на силна умора и задух, трябва незабавно да се обадите на бърза помощ и да отидете в спешното отделение възможно най-скоро.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ЗДРАВЕ:

    Яжте ги, ако искате да отслабнете - това са най-добрите плодове за отслабване

    Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

    Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

    Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

    Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

    5 храни, които трябва да ядете след 50 години

    Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

    Как пъпешът влияе на холестерола?

    Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

    Кайсии - за какво са полезни

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com