Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко захар, сол и мазнини могат да се ядат на ден - нормата за мъже и жени

08 август 2024, 14:38 часа

Захарта обикновено се нарича "сладка смърт", а солта - "бяла отрова". Много хора смятат мазните храни за основната причина за излишните килограми. Съвременните лекари обаче са съгласни, че демонизирането на всяка храна е лоша идея. В случая е вярна мярката и дозировката.

Колко захар, сол, мазнини и трансмазнини можете да ядете всеки ден, без да навредите на здравето си?

Отговор на този въпрос дава изданието The Health Site.

Стандарти на Световната здравна организация включват следните норми:

  • добавена захар - под 50 гр (12 чаени лъжички) на ден;
  • сол — по-малко от 5 гр на ден;
  • мазнини - под 65 гр на ден;
  • трансмазнини - намалете до минимум; 

Ако искате да се храните здравословно, добавената захар трябва да съставлява не повече от 10% от общото калорично съдържание на менюто. Ако обикновено ядете 2000 kcal, вашата норма е около 50 грама, или 12 чаени лъжички. И в идеалния случай намалете тази цифра до 25 грама, тоест до 6 чаени лъжички.

Кой е най-добрият заместител на захарта?

Какво се случва, ако ядете повече захар? Това ще увеличи риска от развитие на диабет, кариес и много други заболявания. 

Нашето тяло се нуждае от самите мазнини; те осигуряват енергия. Не повече от 30% от общите калории трябва да се набавят от мазнини. При 2000 калории можете да ядете около 65 грама мазнини.

Ако прекалите с този микроелемент, можете да развиете чернодробно заболяване, метаболитен срив, атеросклероза, сърдечни и съдови заболявания и дори рак, допъпва изданието. 

Изкуствено модифицираните животински мастни киселини могат да повишат нивата на холестерола. И като цяло тези съединения са много опасни за сърцето и кръвоносните съдове. Големи количества трансмазнини има в сосове, крекери и чипс, бързо хранене и дори печива. Ако е възможно, трансмазнините трябва да бъдат максимално премахнати от менюто.

Пълното елиминиране на трансмазнините обаче може да бъде невъзможна задача. Европейските кардиолози съветват да се стремим да се храним така, че трансмастните киселини да представляват не повече от 1-2% от общите мазнини в храната, допълва още здравният портал. 

Натрият може да повиши кръвното налягане и затова излишната сол се счита за една от честите причини за хипертония. Освен това твърде много натрий в менюто може да увеличи рисковете от инсулт и бъбречна недостатъчност. Експертите на СЗО съветват да намалите приема на сол до 5 грама на ден, допълва още изданието.

Диетолози: Това са най-вредните храни закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес