Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой НЕ трябва да пие сокове?

29 август 2024, 08:20 часа

Пакетираните сокове могат да бъдат полезни, но все пак не трябва да ги пиете често, каза диетологът, кандидат на медицинските науки д-р Дария Русакова.

За кого соковете са вредни?

Диетологът обяснява, че соковете, предназначени за бебешка храна, могат да бъдат полезни: те не съдържат захар, но съдържат плодова каша, витамини и минерали. Децата и възрастните обаче могат да пият такива сокове не повече от два пъти седмично и е по-добре напълно да избягват обикновените пакетирани плодови напитки. Тези напитки, казва д-р Русакова, съдържат добавена захар и консерванти, а също така са изложени на контакт с метално оборудване по време на производството, което ги кара да губят част от витамините си.

Сокът от картофи помага при главоболие, раздразнени черва и гастрит

Диетологът подчертава, че пакетирани сокове не трябва да се пият, ако сте с наднормено тегло, имате диабет тип 2 или имате гастроентерологични заболявания (гастрит, колит).

„В идеалния случай е по-добре да се даде предпочитание на цели плодове, зеленчуци и горски плодове, защото така тялото получава не само витамини и минерали, но и диетични фибри, които са необходими за правилното храносмилане на храната и здравето на червата“, казва д-р Русакова.

Концентратите от плодове и зеленчуци, както и пресните сокове, могат да повишат кръвните нива на много хранителни вещества, включително фолат, антиоксиданти и витамин С.

Едно от предимствата от консумацията на сокове е че също така, че можете значително да увеличите количеството плодове и зеленчуци в диетата си, като пиете пресен сок всеки ден.

В процеса на превръщане на плодовете в сок, определена част от хранителните вещества се губят. Това включва фибри, хранително вещество, което може да играе важна роля за понижаване на холестерола в кръвта, подобряване на храносмилането и стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Когато течността се отдели от пулпата на плодовете и зеленчуците по време на изстискване, по-голямата част от фибрите остават в пулпата, която се изхвърля. Това означава, че соковете не осигуряват същите ползи като целите плодове и зеленчуци.

Друг недостатък е, че сокът съдържа минимални количества основни хранителни вещества като протеини и мазнини. Това прави соковете по-малко засищащи и ако тези хранителни вещества не се консумират с други части от диетата, може да се получи дефицит. Тогава възникват проблеми с косата, ноктите и кожата, мускулната маса намалява и заздравяването на рани се забавя. Соковете също имат относително ниско съдържание на калории, така че не задоволяват глада за дълго.

Когато прясно изцеденият сок е част от питателна диета, той може да добави витамини, минерали и антиоксиданти към хранителния ви прием. Въпреки това, когато соковете се използват редовно като заместител на цели храни и балансирана диета, това може да причини повече вреда, отколкото полза.

Най-полезните сокове: Вижте какво съдържат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес