Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-честите причини за зачервяване на дланите?

19 август 2024, 08:20 часа

Зачервяването на дланите се нарича палмарен еритем и е кожно заболяване, причините за които могат да бъдат различни. Ако знаете възможните причини за зачервяване на дланите, ще бъдете по-спокойни и няма да се плашите излишно, защото сред тях е бременността например. Представете си стресът, който би преживяла бъдещата майка, ако забележи, че дланите ѝ са червени, а тя не е запозната, че това е напълно нормално по време на бременността.

Бременността обаче не е единствената причина за зачервяване на дланите, а сред възможните има както незначителни, така и такива, които изискват вниманието ви, защото се дължат на опасни заболявания. Следва да имате и предвид, че не всяко зачервяване на дланите е именно палмарен еритем.

Как да разпознаете палмарния еритем?

Възможно е дланите ви да са червени, но да не става въпрос за палмарен еритем. Преди да търсите причините за палмарния едем, трябва да разберете дали страдате от палмарен еритем, или зачервяването няма общо с това кожно заболяване, а може да се дължи на алергия например. Палмарния еритем може да познаете по:

  • Симетричността на зачервяването – то обхваща и двете длани, никога само едната.
  • Избледняването и изчезването на зачервяването при натиск.
  • Липсата на болка, сърбеж или друг дискомфорт, характерен за алергията например.
  • Усещането за топли длани.

Веднъж разпознали палмарния еритем, е важно да знаете причините за него, за да сте наясно трябва ли да се притеснявате, или зачервяването на дланите е напълно нормално във вашия случай.

Проблеми с черния дроб - лекар разкри прост тест с дланите, който ги издава

Причини за зачервяване на дланите

Сред основните причини за зачервяване на дланите са:

-          Бременност

Ако очаквате дете, не се притеснявайте излишно от зачервените длани. Те се срещат при над 60% от бременните дами със светла кожа и при по-малко от жените с тъмна. Причините не са нито заболяване, нито са сериозни и не бива да будят тревога. Те се коренят в увеличените нива на естроген по време на бременността, тоест зачервяването е очаквано и непритеснително. Очаква се и това зачервяване да изчезне след раждането на детето, когато нивата на естроген спаднат и хормоналният фон се доближи до този преди бременността.

-          Наследственост

Сред основните причини за зачервяване на дланите е и наследствеността. Това е изключително рядко наследствено състояние, като е възможно както да се прояви скоро след раждането, така и в по-късна възраст. Когато зачервяването на дланите е наследствено, то не причинява дискомфорт, болки, проблеми, а е само козметичен дефект.

-          Заболявания

Червените длани обаче могат да се дължат и на различни заболявания, като част от тях са притеснителни и изискват диагностициране и своевременно лечение. Сред тези заболявания е и твърде сериозната и потенциално смъртоносна чернодробна цироза.

Всеки четвърти, засегнат от болестта, има зачервени длани. Цирозата не е единственото заболяване на черния дроб, при което има зачервени длани. Редица редки и не толкова редки чернодробни заболявания имат като симптом палмарен еритем. Друго заболяване, при което се наблюдава зачервяване на дланите, е ревматоидният артрит – автоимунна болест, засягаща ставите, протичаща хронично. Сериозен е процентът на пациентите с ревматоиден артрит, които страдат от зачервяване на дланите – над 60%.

Различни заболявания на щитовидната жлеза също могат да доведат до зачервяване на дланите. Най-често обаче това е повишената функция на щитовидната жлеза, при която има повишено производство на хормони. Палмарен еритем се наблюдава и при диабет, макар това да се случва сравнително рядко и при много нисък процент от пациентите. Само по изключение ХИВ също може да причини зачервяване на дланите, но при всеки четвърти с мозъчен тумор се наблюдава такова, като интензивността зависи от разположението, вида на тумора и развитието на злокачественото заболяване.

Всички тези заболявания обаче имат и много други симптоми и не следва да се притеснявате, че имате рак само защото дланите ви са добили червен цвят. Ако обаче не сте бременна, не приемате медикаменти, нямате наследственост и забележите зачервени длани, прегледът при лекар няма да е излишен, за да се уточни причината или да се потвърди, че случаят е идиопатичен.

Този знак на ръцете издава болен черен дроб

-          Без причина

Възможно е зачервяването нито да е свързано с бременност, нито със заболяване, нито да е наследствено. В този случай казваме, че палмарният еритем е идиопатичен – няма причина за него, засегнатият няма други заболявания, здрав е и не следва да се притеснява от зачервените длани.

-          Прием на медикаменти

Някои лекарства и особено такива, които се приемат ежедневно, са в основата на зачервяването на дланите. Обикновено в тези случаи смяната на медикамента или преустановяване на приема му води до изчезване на зачервяването.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес