Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои първи симптоми на ревматизъм не трябва да пренебрегваме?

23 юни 2024, 15:05 часа

От гледна точка на съвременната медицина ревматизмът (ревматична треска) е системен възпалителен процес с инфекциозно-алергичен характер, който засяга съединителната тъкан на тялото. Първо възниква възпаление, на което тялото реагира с имунен отговор, след което започва автоимунна атака върху собствената съединителна тъкан на тялото.

Ревматизмът често се свързва с болки в ставите и ревматоиден артрит, но това е само част от симптомите на заболяването. Ревматичната треска засяга сърдечната мускулна тъкан, кожата, кръвоносните съдове, мозъка и нервната система. Много по-рядко се срещат ревматични лезии на дихателната система, зрението и стомашно-чревния тракт.

Интензивността на болката в ставите е толкова голяма, че заглушава повечето от симптомите, така че човек не усеща веднага други нарушения на тялото.

Именно ревматичните заболявания имат най-голям принос за намаляване на работоспособността, влошаване на общото здравословно състояние на пациента и увеличаване на броя на посещенията при лекарите от първичната медицинска помощ. Ревматичните заболявания се срещат при хора на всяка възраст. Първият епизод на остра ревматична треска най-често се развива между 5 и 15 години, практически не се среща при деца под 3 години. Заболяването засяга момичетата три пъти по-често от момчетата.

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Причини за ревматизъм

Основната причина за ревматизъм е респираторна стрептококова инфекция от група А. По правило заболяването се предшества от тонзилит,  фарингит, скарлатина и др., по време на които имунната система активно произвежда специфични антитела за борба със стрептококите. Антителата откриват инфекциозни агенти чрез определени протеинови молекули, но при някои хора същите протеини присъстват в съединителната тъкан на сърцето и кръвоносните съдове. В резултат на това антистрептококовите антитела атакуват собствените им тъкани, предизвиквайки възпалителен процес в тях.

В някои случаи можем да говорим за генетично предразположение, тъй като честотата на заболяването при децата е много по-висока в тези семейства, където един от родителите е диагностициран с ревматизъм.

Патологичният процес е автоимунен по природа, така че заболяването протича вълнообразно, обостряйки се под въздействието на инфекция или неспецифични фактори (хипотермия, физически стрес, емоционален стрес и др.).

Следните фактори допринасят за развитието на ревматична треска:

·         неправилно лечение на стрептококова инфекция;

·         генетично предразположение;

·         хипотермия;

·         дефицит на витамини и микроелементи;

·         наличието на автоимунни заболявания (системен лупус еритематозус, склеродермия и др.).

Класификация на заболяването

·         Според характера на потока те се разграничават:

·         остра форма (до 3 месеца);

·         подостра форма (3-6 месеца);

·         продължителна форма (повече от 6 месеца);

·         латентна (скрита) форма - протича без характерни симптоми, без лабораторни промени, открива се след образуването на сърдечни дефекти;

·         рецидивираща форма - има вълнообразен курс с бързо развитие на недостатъчност на вътрешните органи.

Освен това има активни и неактивни фази на заболяването. В активната фаза се наблюдава специфична лабораторна картина.

Това растение прави чудеса при ревматизъм

Кои първи симптоми на ревматизъм не трябва да пренебрегваме?

Първите симптоми на ревматична треска обикновено се появяват 2-3 седмици след стрептококова инфекция и представляват комбинирана атака на ставите, сърцето, кожата и централната нервна система.

Симптомите зависят от естеството на процеса и кои органи са засегнати от възпалението. Типична клинична картина се появява през втората или третата седмица след прекарана стрептококова инфекция - пациентът вдига температура, развива слабост, има повишено изпотяване и главоболие.

В ранен стадий се отбелязва артралгия - бързо нарастваща болка в големи стави (колена, лакти, рамене, глезени, китки) с ограничена подвижност.

При ревматизъм ставите като правило не се деформират, но могат да се подуят и да увеличат размера си.

Промените в опорно-двигателния апарат се проявяват под формата на ревматичен артрит. Мигриращият полиартрит е най-честата проява на остра ревматична треска, често придружена от треска. „Мигриращ“ означава, че артритът се появява в една или повече стави.

Отшумява, но след това се появява отново в други, причинявайки болката сякаш се премества от една става в друга. Характеристика на ревматичния артрит е бързото му обратно развитие при предписване на антиревматични лекарства. Понякога увреждането на ставите се проявява само като полиартралгия - болка в ставите без развитие на артрит.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес